2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
csokoládékönyv rm

Csokoládé egészségesen

csokoládékönyv rmMezei Elmíra paleolit táplálkozási tanácsadó neve bizonyára ismerősen cseng a paleolit életmód híveinek, hiszen Mezei a paleolit étrenddel foglalkozó könyveivel sokaknak ad útmutatást az egészséges életmóddal kapcsolatban, valamint számos izgalmas receptet kínál egészséges alternatívaként sok hagyományos recept helyett, mi több jó néhány különlegességet is. A nagy paleolit csokoládékönyv című írásában ezúttal a csokoládé és kakaó kedvelőinek kínál számos receptet, hogy minél többféleképpen élvezhessék kedvenc édességüket bűntudat nélkül.

Egy tábla csokoládéval korosztálytól függetlenül szinte mindenkit le lehet venni a lábáról, ám e finomság élvezésétől sokakat eltántorít a cukortartalom és a felesleges kalóriák. A paleolit étrend kizárja a cukrot és a tejtermékeket, ám Mezei receptjeinek segítségével sokkal kevesebb kalóriával, cukor helyett édesítőszerekkel élvezhetjük a csokiból és kakaóból készült finomságokat, sőt az eritrittel készült édességeket még a cukorbetegek is büntetlenül élvezhetik. A kakaónak számos kedvező élettani hatása van; nem elhanyagolható, hogy rákellenes, gyulladás és vérnyomáscsökkentő hatású, sőt még az öregedést is lassítja. Ha pedig felhasználásával otthon készítünk finomságokat, akkor általunk ellenőrzött alapanyagokból, egészséges összetevőkből alkothatunk ízletes, mutatós és nem utolsó sorban az egészségtudatos életmódba beilleszthető édességeket.

A paleolit diéta lényege, hogy azokkal az ételekkel táplálkozzunk, amelyeket őseink is fogyasztottak, így a hús, zöldségek és gyümölcsök képzik a paleolit életmód alapját. Sót, cukrot és tejet nem fogyasztottak őseink, és ezek szervezetünknek többet ártanak, mint használnak. Gondoljunk csak a tehéntej káros hatásaira: hizlal, nehezen emészthető, növeli a koleszterinszintet és antibiotikum-származékokat is tartalmazhat, sőt az elterjedt tévhittel ellentétben nincs csontépítő hatása, hiszen tanulmányok kimutatták, hogy a túl sok tejet fogyasztó társadalmakban sokkal több a csonttörés, mint az alacsony mennyiségű tejet fogyasztók között.

A cukor káros hatásai bizonyára mindenki számára ismertek, hiszen a diabétesz, az elhízás, az elhízás okozta ízületi bántalmak és a magas vérnyomás mind a cukorfogyasztáshoz köthető. A paleolit étrend ezeket kizárja, így még ha eleinte nehéz is átszokni a tiszta étkezésre, megéri, hiszen hosszú távon mindenképpen érzékelhetjük a testünkben bekövetkező pozitív változásokat.

Mezei számos visszacsatolást kapott már a paleolit diétával kapcsolatban, így bátran állíthatja, hogy nem csupán saját meggyőződése az, hogy a paleolit étrend az egészségre jótékony hatású. A szerző az angliai Lawrence Plaskett Holistic Nutritional Medicine College-ban tanult táplálkozástudományt, így bátran állítható, hogy a téma szakértője; receptkönyve megbízható forrása a változatos, kreatív és egészséges recepteknek.

A nagy paleolit csokoládékönyv nem csupán a paleolit étrend követőinek vagy az iránta érdeklődőknek ajánlott, hanem mindazoknak is, akik az egészséges életmód hívei, vagy csupán rajonganak az édességekért, ám az elhízás elkerülésének érdekében egészséges alternatívák után kutatnak. Mezei szakácskönyvéből az olvasók megismerhetik a csokoládé és kakaó ezer arcát, és számos különleges receptből inspirálódhatnak, hogy belevethessék magukat az egészséges finomságok elkészítésébe.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nincs találat...

További cikkek