2024. 07. 4. csütörtök

Ulrik
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Kapszulagardrób a bőröndödben – így pakolj a nyaralásra!

Kapszulagardrób a bőröndödben – így pakolj a nyaralásra!

Kapszulagardrób. Amióta a fenntarthatóság egyre inkább fókuszba kerül, azóta valószínűleg többet használjuk ezt a kifejezést. A koncepció amúgy az 1970-es években született meg egy londoni butik tulajdonosa révén, aki „capsule wardrobe” néven nevezte azt a ruhatárat, amely néhány jól kiválasztott, minőségi darabból áll, amelyek könnyen kombinálhatóak egymással.

Az ötlet lényeg a praktikum és az időtállóság, amely lehetővé teszi, hogy kevesebb ruhadarabbal többféle outfitet állítsunk össze. Ha valamire, erre valóban szükségünk van akkor, amikor nyaralni indulunk és a korlátozottan rendelkezésre álló helyet a lehető legjobban, legpraktikusabban szeretnénk kihasználni.

„A kapszulagardrób persze nemcsak a divatról szól, hanem egy életmódbeli választás is, amely a fenntarthatóságra és a tudatos fogyasztásra helyezi a hangsúlyt, arra, hogy inkább kevesebb, de egymással jól variálható, minőségi ruhadarabot szerezzünk be” – mondja Tóth Bori divattervező, aki az általa tervezett ruhákat is ennek a koncepciónak mentén ajánlja vásárlóinak. –„A nyaralás pedig tényleg más téma. Egy nyaralós kapszulagardrób valóban csak pár jól kombinálható alapdarabból áll.”

Bori ajánlása szerint nem hiányozhat az úticsomagból egy jó anyagú, jó szabású short egy hozzátartozó inggel, hiszen ez napközben, kirándulásnál és egy-két kiegészítővel feldobva akár vacsoránál is jó outfit lehet. Szintén vacsorához vagy más esti programhoz szuper választás lehet egy egyenes szárú vagy lefelé szűkülő szárú overál. Nagy szolgálatot tehet egy színes, mintás maxiszoknya, amelyhez többféle felsőt vihetünk. Trikóval, pamut inggel, egyszerű, ujjatlan, vagy rövidujjú blúzzal kombinálhatjuk, amelyek persze a már említett sorttal is izgalmas kombinációt alkothatnak. Egy egyenes vagy bőszárú hosszúnadrág is jól jöhet, akár szeles estéken, akár vízparton szúnyogok ellen. Napjaink időjárása meglehetősen kiszámíthatatlan, úgyhogy nem árt, ha a bőröndbe be tud kerülni egy szép anyagból készült, stílusos, vékony, kicsit sportos széldzseki, ami nagy szolgálatunkra lehet, ha éppen lehűlne az idő.

„A fenti daraboknál komolyabb darabokat nem nagyon javasolnék” – mondja Tóth Bori. – „Én magam sem viszek soha zakót, se bármilyen kosztümhöz hasonló összeállítást, mert ezek inkább a dolgos hétköznapokat juttatják eszembe, és nem a felhőtlen pihenést segíti elő. Nagyon bonyolult ruhákat sem viszek, csak ha tudom, hogy biztosan szükségem lesz rá és főként, ha olyan szállodába megyek, ahol szükség esetén segítenek kivasalni, tisztítani. Egy csinos maxiruha természetesen jól jöhet egy-egy esti programnál, ezt viszont lehet, hogy érdemes a bőröndön belül ruhazsákba csomagolni. Még jobb, ha nagy körültekintéssel választjuk meg az anyagot, ami jól bírja a „gyűrődést”.

Bori tanácsai szerint ne válasszunk az utazáshoz kényesebb anyagokat, inkább pamutokat, leneket, és ezek variációt, ezeket könnyebben tudjuk kezelni a nyaralás során. A kapszulagardróbban általában amúgy is egyszerűen tartott színpalettáról választott darabok vannak, egy úticsomagnál is fontos, hogy igyekezzünk egymással könnyen kombinálható színeket, feketét, fehéret, szürkét, bézst választani, néhány élénk színű kiegészítővel, kendőkkel, ékszerekkel, övekkel feldobva.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

ÚJRA TÁNCPARK!
Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a parkban Júliusban még javában tart majd az évad a Nemzeti Táncszínházban. Az elmúlt évek sikerpro…
Megtámadták a bankszámláját
Ismét lecsapott az álbankár, egy tiszatarjáni sértett számláján lévő közel 4 millió forint vált köddé. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapit…