2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Zenekalózkodni nem bűn?

A 18-64 évesek több mint 90 százaléka nem ítéli el hazánkban az illegális zeneletöltést, elsősorban azért, mert a legális zenéket túl drágának találja – derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felméréséből. Az illegális tartalmak terjedése nehéz helyzetbe hozta a zeneipart: a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) adatai szerint ugyanis az online zeneletöltések mintegy 95 százaléka ilyen forrásokból származik. A jelenség hazánkban is virágzik: egy független tanácsadó (Tera) felmérése szerint a szellemi termékekkel foglalkozó iparágak 2015-ig akár 1300 milliárd forint mínuszra is számíthatnak az illegális letöltések miatt.
A KutatóCentrum és a Marketing&Media friss kutatása az illegális zeneletöltéssel kapcsolatos attitűdöket vizsgálta hazánkban, és rámutatott, hogy az internetezők több mint 90 százaléka nem ítéli azt el.  „Leginkább a fiatalok körében elfogadott ez a tevékenység: míg a 18-24 éveseknek mindössze 2 százaléka helyteleníti, addig az 55-64 éveseknek már 18 százaléka – emelte ki Sütő Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere.  – Bár valóban magas az illegális zeneletöltés elfogadottsága, a válaszadók közel 20 százaléka szerint legalább a kedvenc előadóinkat támogatni kell azzal, hogy fizetünk a zenéjükért.”

Túl drága megvenni

Sokan az árakat okolják az illegális letöltés terjedéséért: a válaszadók 49 százaléka szerint, amíg ilyen drága legálisan beszerezni a zenéket, addig érthető, hogy a felhasználók illegális forrásokat keresnek fel. Leginkább a férfiak és a fiatalabb korosztály gondolja így. A nagy zenei kiadók is felismerték ezt a tendenciát, ezért egyre több olyan szolgáltatás jelenik meg, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók olcsón, de legálisan juthassanak hozzá kedvenc zenéikhez. Hazánkban például áprilisban indult el a Superbox.hu, a Universal Music kiadó kínálatával, amelyen a felhasználók néhány száz forintos havi előfizetésért korlátlanul hallgathatnak zenét.
A megkérdezettek több mint egyharmada ennek ellenére úgy látja, hogy ma már annyian töltenek le illegálisan zenét, hogy ez már visszafordíthatatlan folyamat. További egyharmad pedig úgy vélekedik, hogy a kiadóknak más bevételi források után kellene nézniük, hiszen az illegális letöltés jelenti a jövőt. Leginkább a férfiak (45%) és a 18-24 évesek (48%) gondolják így.

A felmérésről:
Az 1457 fő online megkérdezésével zajló villámkutatás április 7. és 15. között zajlott. A minta kor és nem tekintetében reprezentálja a 18-64 éves magyar lakosságot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megtekinthető kiállítások a Múzeumok Éjszakája időtartama alatt: (17:00-től 02:00-ig) Képtár: • A titkos és a publikus o A múzeum kiállítása Köves…
„Családi üzelmek”
Még az is lehet, hogy a népszerű amerikai vígjátékot utánozták annak a magyar történetnek a főhősei, akiknek lakóautójában több mint 60 kilogramm mari…