2024. 02. 24. szombat

Szökőnap
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

Újdonság: Zsolnay Miklós kalandos életútja

Szakmai zsenialitás, viharos magánélet, egzotikus utazások és bámulatos kalandok – Zsolnay Miklós lebilincselő életébe nyújt betekintést a Zsolnay Kulturális Negyedben induló új tematikus idegenvezetés.

Május 21-én és 28-án a vezetett séta résztvevői megismerhetik a Zsolnay örökös különleges alakját, meghallgathatják a közel-keleti utazásairól, viharos románcairól szóló lélegzetelállító történeteket, és megkereshetik a túra útvonalán elrejtett titkos leveleket!

Zsolnay Vilmos egyetlen fia meghatározó alakja volt a Zsolnay-gyár történetének, vezetése alatt bontakozott ki a manufaktúra második aranykora. Miklós természetesen nem csupán a gyár, hanem a család életében is fontos szerepet játszott; édesapja benne látta kivételes munkásságának folytatóját. Szorgalma, munkabírása, kiemelkedő üzleti érzéke, elkötelezettsége a család és a gyár iránt egyaránt rendíthetetlen volt, családtagjaival ellentétben azonban ő nem élt puritán életet.

Magánéletébe személyes hangvételű levelek segítségével pillanthatunk be, melyek egyúttal egy varázslatos kor szellemét idézik meg, akár „a pécsi Bridgerton család”: „Hétfőn lesz a díjkiosztás, este pedig bál Madame Teisserant du Bural, kereskedelmi miniszter feleségénél, majd kedden nagy ünnepély Versailles-ban.”

Életútja a legkülönfélébb kalandokban bővelkedett. Hogyan érte el, hogy a török szultán is fogadja? Hogyan ért el nemzetközi sikereket, miközben rendszeresen töltötte éjszakáit kaszinókban és bálokban? Hogyan került be világkiállítások zsűrijébe? Mindez kiderül az idegenvezetés során!

Miklós munkásságát Pécs városa is magán viseli, ő építette a Zsolnay Mauzóleumot, a Mecsekoldalban felállíttatta a francia-emlékművet és a Széchenyi tér aljában a Zsolnay-díszkutat.

A programon való részvételhez 18 év felett védettségi igazolvány és személyazonosságot igazoló okmány szükséges. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező 18 éven aluliak csak felnőtt kísérővel látogathatják a programokat, a maszk használata ajánlott.

A séta hossza kb. 70 perc. Jegyvásárlás és részletek:
https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/zsolnay-miklos-kalandos-eletutja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek