2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tállai András lett az Év Embere

Tállai Andrást, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkárát, országgyűlési képviselőt választották meg az „Év Emberének” Mezőkövesden. A 2004-ben megalakított elismerő címet december 29-én az Évértékelő ünnepség keretében vehette át az államtitkár a település polgármesterétől, dr. Fekete Zoltántól.

 

Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan december végén rendezik meg Mezőkövesden az évértékelő, évzáró ünnepséget, amely keretében összegzik, értékelik a település elmúlt évét, valamint átadják az „Év Embere” elismerő címet.

Az esemény elején dr. Fekete Zoltán polgármester foglalta össze a 2011-ben történteket. A város első embere kiemelte, hogy a 2011-es év a Megvalósítás éve volt, hiszen az előző ciklusban, a Tállai András vezetett képviselő-testület által elindított és megnyert pályázatok megvalósítása, kivitelezése ebben az esztendőben történtek meg. Ilyen beruházás például a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben megvalósult több mint 1,5 milliárd forint összértékű fejlesztések, a Piaccsarnok megépítése, a Közösségi Ház, a Szent László tér felújítása, a Kavicsos-tó Szabadidőpark kialakítása, a Galéria korszerűsítése, valamint a Bölcsőde épületének felújítása és bővítése.

Dr. Fekete Zoltán beszédében a fejlesztések mellett méltatta a településen folyó aktív közösségi és kulturális életet, beszámolt a képviselő-testület munkájáról, illetve Mezőkövesd stabil gazdasági helyzetéről. A dél-borsodi település polgármestere összegzésében kitért a jövő év feladataira, a célokra. Ezek között szerepel például, hogy a város igyekszik az elkövetkezendő esztendőkben is minél inkább kihasználni a pályázati lehetőségeket annak érdekében, hogy még komfortosabb legyen a mezőkövesdiek élete. Az önkormányzat a jövőben szeretné kihasználni a megújuló energiaforrások, az energiatakarékosság nyújtotta lehetőségeket, hogy a továbbiakban is stabil gazdasági háttérrel rendelkezzen a település.

Dr. Fekete Zoltán polgármester értékelő szavai után adták át az Év Embere kitüntetést, amelyet idén a képviselő-testület döntése alapján Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkár, a térség országgyűlési képviselője vehetett át. Az elismerést dr. Fekete Zoltán adta át a kitüntetettnek, a település korábbi polgármesterének.

Mezőkövesd Város Önkormányzata az Év Embere cím odaítélésével köszönte meg Tállai Andrásnak a városért eddig végzett munkáját és az idei évben átadott, Mezőkövesd történetében páratlan mértékű fejlesztések előkészítését, a település támogatását, folyamatos segítését.

„Nagyon megtisztelő számomra, hogy a település, a városvezetés rám gondolt a díj odaítélésekor. Szeretem Mezőkövesdet, szeretek itt élni és mindig teljes szívvel dolgoztam és dolgozok ma is azért, hogy a város továbbfejlődjön.” – mondta Tállai András államtitkár.

Az ünnepség színvonalát emelte és verssel köszöntötte a díjazottat Nemcsák Károly, a Jászai Mari-díjas színművész, a József Attila Színház igazgatója.

 

Nacionálé, méltatás:

Tállai András 1959-ben született Debrecenben. Szülei földből élő, egyszerű emberek voltak, így a kétkezi munka már a gyermekévek alatt része volt életének. Már középiskolai évek alatt is érdeklődést mutatott a közgazdasági tantárgyak felé, így az érettségi után tanulmányait a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán folytatta. Diplomája megszerzését követően a Tiszai Vegyi Kombinát előadójaként kezdett dolgozni, majd útja Mezőkövesdre vezetett, ahol a helyi – akkor még – 120. sz. Ipari Szakmunkásképző Iskola gazdasági igazgatóhelyetteseként dolgozott. 1992-ben saját vállalkozásként könyvelő irodát nyitott, amelyet a mai napig működtet. Tagja az Adótanácsadók Klubjának, tagja, majd 2000-től társadalmi elnöke a Mezőkövesdi Sportegyesületnek.

Politikai-közéleti munkája 1997-ben kezdődött, amikor a mezőkövesdi önkormányzat pénzügyi bizottságának külső tagjává választották. 1998-ban már a FIDESZ országgyűlési képviselőjelöltje, majd a sikeres második választási forduló után a körzet megválasztott országgyűlési képviselője. 2001 és 2002. között az első polgári kormány pénzügyi államtitkára volt. 2002-ben az országgyűlési választások első fordulójában elnyerte a dél-borsodiak bizalmát, majd 2002. őszén Mezőkövesden polgármesterré választották. Parlamenti mandátumát, valamint polgármesteri tisztségét a 2006-os választásokon is meggyőző többséggel sikerült megőriznie. 2010-ben immáron negyedszerre is országgyűlési képviselővé választotta a körzet lakossága. Az áprilisi választásokat követően kormányalakítás során felkérést kapott a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkári tisztségére, minek folytán – összeférhetetlenség miatt – 2010 nyarán lemondott polgármesteri tisztségéről.

Tállai András – polgármestersége idején – nagy lépéseket tett Mezőkövesd a fejlődés útján. A nyolc esztendő alatt stabil, szigorú gazdálkodást folytatva, rengeteg belefektetett munkával érte el, hogy Mezőkövesd élhető, szerethető, folyamatosan fejlődő kisváros legyen. Vezetése alatt számos beruházást valósított meg, valamint készített elő, amelyeket az idei évben adtak át, vettek használatba. Ide sorolhatjuk egyebek mellett a Szent Imre Tagiskola felújítását, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő fejlesztéseit, a városrehabilitációs projekt, a Kánya-patak rekonstrukciójának, a bölcsőde bővítésének elindítását.

Tállai András államtitkárként, országgyűlési képviselőként is figyelemmel kíséri Mezőkövesd fejlődését. Ugyancsak 2011-ben ünnepelhettük az idén 10 esztendős új Jézus Szíve templom építését, amelynek megvalósításában, a források előteremtésében 2001-ben, pénzügyi államtitkárként is sokat tett.

Közéleti szereplőként mindig is fontosnak tartotta a gazdasági élet helyi-térségi szereplőivel való rendszeres kapcsolattartást, a befektetés-ösztönző környezet megteremtését. Államtitkárként is vallja, hogy a közösségi célok csak összefogással, a gazdálkodó szervezetek és a közszféra együttgondolkodásával érhetőek el. A Mezőkövesdi Sportegyesület társadalmi elnökeként jelenleg is azon munkálkodik, hogy a helyi utánpótlás-nevelés szervezeti és intézményi kereteit, feltételeit javítsa, fejlessze ezáltal is nevelve a fiatalokat az egészséges életmódra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek