2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Porcelánkészítás

Akár hiszik, akár nem, ezekből az anyagokból porcelán lesz. Mondhatnánk azt is: ilyen volt………..és ez lett belőle.Persze mindez nem ilyen egyszerű, úgyhogy nézzük meg, hogyan is készül a porcelán. A porcelán gyártásához három különböző ásványra van szükség. Ezek nagyon finom minőségűek, és amíg nem jöttek rá, hogy a porcelán készítésére alkalmasak, addig a parókák beszórására szolgáló rizspor hamisítására használták.

A három összetevő közül a legfontosabb a kaolin, amely lényegében a porcelán vázát alkotja. A földpát a ragasztó, amitől összeáll a porcelán. A kvarchomok pedig szintén a vázszerkezet kialakításának elengedhetetlen kelléke.

Az alapanyagokat ebben a speciális gépben két órán keresztül keverik. Ezután az itt létrejött folyékony anyagot préselik. Az így kialakult porcelánmasszát két hétig pihentetni kell. Erre azért van szükség, hogy jobb minőségű legyen.

Miután letelt a két hét, egy gép segítségével kipréselik a porcelánmasszából a levegőt, hogy az tartósabb maradjon, majd ismét két hétig pihentetik. Ha ezzel kész vannak, már csak formázni kell.

Ez a gép azt a munkát végzi, amit régen a fazekasok, tehát a korongozást. Először a porcelánmasszát a gép rányomja a gipszformára, majd eltávolítja róla a felesleget. Ez a művelet kevesebb, mint egy percet vesz igénybe. A forma azért készült gipszből, mert az kiszívja a nedvességet a porcelánmasszából.

A porcelán gyártása a gépi korongozás mellett öntéssel is történhet.

Miután a porcelán elnyerte alakját, el kell távolítani róla a feleslegeket. Ezt sorjázásnak hívják és kézzel végzik. Ezután következik az első égetés, majd a mázazás.

A porcelánt kézzel mártják a mázas kádba, hogy a máz mindenhol egyenletesen fedjen. Ha ez kész, jöhet a második égetés 1400 fokon. Ennek során a máz ráég a porcelánra. Az ettől lesz ilyen fehér, csillogó.

A díszítés történhet matricázással, de az igazán érétkes porcelánt még ma is kézzel festik. A festék ásványporból készül, amit levendulaolajjal kevernek össze, hogy ne száradjon meg már a palettán.

Minden egyes porcelán szinte önálló műalkotásnak tekinthető. Mivel a porcelánfestők más- más technikával dolgoznak, így ha ugyanazt a mintát is kell megfesteniük, akkor is egyéniek lesznek a motívumok és a színek árnyalatai.

Miután megfestették a mintákat, még egyszer utoljára kiégetik a porcelánt.

A porcelán gyártásának egyik legfontosabb eleme a fejlesztés. Először a leendő formát gipszből készítik el, majd ennek negatívját kiöntik szintén gipszből.

A legfontosabb titka a forma készítésének, hogy nagyobbra kell csinálni, mint amekkora a porcelán valójában lesz. Ugyanis az égetés során a porcelán tizenhét százalékkal zsugorodik. Ez talán első hallásra csekélynek tűnik. Azonban ez a csökkenés annyi, mintha egy 180 cm magas ember 149 cm-re menne össze.

Porcelánt először Kínában készítettek, de hogy pontosan mikor, azt sajnos nem lehet tudni. Az viszont biztos, hogy értéke egykor vetekedett az arany árával, és a porcelán tulajdonlás elsősorban a nemesi családok kiváltsága volt. Ma már bárki számára megfizethető.

freepress.eu

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ha lemaradtál vagy kimaradtál
Bizonyára sokan vannak azok, akik a február 15-i megadott határidőig nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, most mégis úgy döntenek, hogy szeptem…

További cikkek