2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Peruban bemutatták az aranymosás zöld módját
Peruban bemutatták az aranymosás zöld módját

Peruban bemutatták az aranymosás zöld módját

Peruban bemutatták az aranymosás zöld módjátEgy perui mérnök kidolgozta az arany kinyerésének környezetbarát technológiáját, amely feleslegessé teszi a mérgező higany használatát a kisüzemi vagy magán aranybányászatban. Az új technológiával megakadályozható, hogy a nemesfém után kutatva az iszap átmosásakor visszamaradó toxikus anyagok az Amazonasba kerüljenek. A kicsi, hengeres berendezés nagy nyomású levegőt és ásványianyag-szemcséket kever össze vízzel és biológiailag lebomló kémiai anyagokkal. A forgómozgás hatására több ezer apró buborék képződik, amelyek a felszínre emelkednek a hozzájuk kötődő aranyszemcsékkel együtt.

„Ez etikus arany, mert nem használ higanyt a kinyeréshez. A kis léptékű bányászat jelentős munkaadó, a berendezés működési költsége pedig alacsony” – ecsetelte az előnyöket Carlos Villachica mérnök, aki a perui fővárosban, Limában található kis laborjában fejlesztette ki az eszközt.

A nagyüzemi, professzionális aranybányák cianidos technológiát alkalmaznak a nemesfém kinyerésére, a „magánvállalkozóként” működő aranyásók millió azonban világszerte higanyt használnak. Több száz tonna higanyt vásárolnak évente erre a célra, amelynek többsége a környezetvédők szerint az élelmi láncban köt ki. Peruban az arany 20 százalékát magánaranyásók termelik ki, legtöbbször hivatalos engedély nélkül.

 

Peru a világ 6. legnagyobb aranytermelője, a nemesfémek adják exportja 60 százalékát.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek