2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Nincsen fröccs szóda nélkül

Nincsen fröccs szóda nélkül

Nincsen fröccs szóda nélkülMa már általában lakásdísz, a letűnt korok múzeumi díszlet tárgya a szódásüveg, Matolcsi Péternek (65) viszont a szenvedélye.  

„Mert a szódavíz nem ásványvíz, ezt jegyezzük meg jól. A szóda már a civilizáció, ez igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka”- vallotta Márai Sándor, a híres író.

Matolcsi Péter nyugdíjas autószerelő pedig már vagy két évtizede gyűjti a  szódagyártás közismert kellékét, a régi, szép szódásüvegeket. „Kimondottan a magyar üvegeket gyűjtöm, van már vagy 70-80 darab belőle, egy-egy osztrák és német kivételével mind hazai. A legrégebbi 1910-ben a Diósgyőri Magyar Kir. Vas és Aczélgyár fogyasztási szövetkezetének készült, ez a másik, a kék pedig 1917-ben”- mutatta kezében tartva büszkeségeit a gyűjtő.

Egyébként nem is olyan olcsó szórakozás a szódásüveg gyűjtés, mivel darabja 4000- 10000 forint közt megy. Legalábbis a piacon. Aki kicsit utána jár, rokonoknál a padláson, a pincében sok érdekességet találhat, ami lehet a tulajdonosnak már csak „kacat”.

 
 
Nincsen fröccs szóda nélkül

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek