2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Nagy érdeklődés kísérte a második KATTÁRS rendezvényt is

Nagy érdeklődés kísérte a második KATTÁRS rendezvényt is

Az esős idő sem szegte kedvét a Katolikus Társadalmi Napok közönségének: közel négyezren látogattak ki a hétvégén a rendezvényre. A második alkalommal megrendezett programsorozatnak az erős egyházi múlttal bíró Miskolc belvárosa szolgált méltó helyszínül. A több helyszínen zajló programok között minden korosztály talált kedvére valót, az egyes programok üzenete mégis ugyanaz volt: örömben és gondban, reményben, jóban és rosszban, bizalomban… társak vagyunk!

A Katolikus Egyháznak van megoldása a társadalmi kérdésekre és problémákra – erre kívánta felhívni a figyelmet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának rendezvénye. A programsorozat azt hivatott megmutatni, hogy az Egyház Társadalmi Tanításának közjóról megfogalmazott alapelvei a gyakorlatban is megvalósulnak: számos szervezet végez az ország több ezer pontján alázatos munkát a rászorulókért. Ezek a szervezetek folyamatosan várják a további segítő kezeket, hogy minél több emberhez juthasson el a támogatás.
A társadalmi szerepvállalás azonban nem csak személyközi szinten fontos: részt kell vállalnunk az értékelvű gazdaság megteremtésében. A KATTÁRS előkészítő rendezvényének résztvevői megismerhették az Egyház Társadalmi Tanításának gazdasági elveit, célkitűzéseit és útmutatásait, a Keresztény Társadalmi Elvek a gazdaságban c. (KETEG) képzés vezetői és az ÉrMe Üzleti Hálózat által meghívott előadók segítségével. A szeptember 12-én, pénteken Társadalom és gazdaság: kihívások, lehetőségek, jövőkép címmel megtartott konferencia a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskolában a vártnál is szélesebb kört vonzott, közel háromszáz résztvevővel.
Az előadások középpontba állították a miskolci térség jelenlegi társadalmi és gazdasági folyamatai nyújtotta kihívásokat, és keresték azokat a lehetőségeket, amelyek az adott helyzetből kiindulva az élet megőrzésére és továbbvitelére teszik alkalmassá a társadalmi és gazdasági szereplőket. A konferencia házigazdái Orosz Atanáz és Palánki Ferenc püspökök voltak. Előadást tartott többek között Horkay Nándor, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója, Baritz Sarolta Laura OP szerzetesnővér, közgazdász, Fóris Ferenc vállalatirányítási szakértő, Kocziszky György a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar nyugalmazott dékánja, Barcza György, a Napi Gazdaság főszerkesztője és Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

A második nap kezdeteként Magyarország Apostoli Nunciusa, Alberto Bottari de Castello mutatott be szentmisét Veres András, Bosák Nándor, Orosz Atanáz és Palánki Ferenc püspökökkel, valamint  közel harminc pappal a Nagyboldogasszony Minorita templomban.
Arról beszélt, hogy keresztény emberként nem szabad félnünk, hogy a társadalom nehézségeivel szembenézzünk, és a világba kilépve vállaljuk a problémákat jelentő kihívásokat. Küldetésünkben, hogy kovászként vigyük a világba az örömhírt, nem vagyunk egyedül: velünk van és vezet bennünket az Úr – fogalmazta meg Alberto Bottari de Castello.

A hivatalos megnyitón Veres András püspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket. A Szombathelyi Egyházmegye főpásztora a latin compassio (együtt szenvedés) értelmezésével arra buzdított, hogy ne nyugodjunk bele se jó, se rossz sorsunkba, fáradhatatlanul keressük a segítés és önsegítés lehetőségét, legyünk jelen embertársaink örömében és bánatában.
Ezt követően a helyi katolikus közösség nevében köszöntőbeszédet mondott a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének miskolci elnöke, Alakszainé Oláh Annamária.
Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntőjében méltatta az Egyház társadalmi problémákban való szerepvállalását. Reményét fejezte ki, hogy a társadalom felismeri ezt, hiszen enélkül nem oldhatóak meg gondjaink. Kiemelte az egyházakkal való kiváló együttműködést Miskolcon, melyet jól példáz, hogy a városban ma már 18 oktatási intézmény működik felekezeti fenntartásban. „Közösséget építünk, hogy együtt erősebbek legyünk” – zárta köszöntőjét Kriza Ákos.
A délelőtt Pál Feri atya Elégedetten és tartósan a párkapcsolatban című előadásával folytatódott a Minorita templomban. A nagy érdeklődéssel kísért előadás arra a vezérgondolatra épült, hogy bár általában a párkapcsolatok, házasságok stabilitásának fontosságát hangsúlyozzák, valójában pont a rugalmasság lenne a tartós párkapcsolat kulcsa.
Délután a KATTÁRS programjai a Szent István-téren zajlottak. A nagyszínpad előadásai mellett két beszélgetősátor, ifi-KATTÁRS sátor, és több mint 30 szervezet várta az érdeklődőket interaktív, színes programokkal. A látogatók kiemelt kíváncsisággal fogadták José Luque-val, a Diósgyőri VTK volt csapatkapitányával, a Sevilla és az Atletico Madrid egykori játékosával folytatott beszélgetést, valamint rendkívüli érdeklődés kísérte az erényes gazdálkodás lehetőségeit firtató fórumot is.
Az idei Katolikus Társadalmi Napok programja Molnár Ferenc Caramel egykori Megasztár-győztes koncertjével zárult.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…