2024. 04. 16. kedd

Csongor
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF

Míves tojások

A húsvét ugyan elmúlt, a kazincbarcikai Kisgalériában még mindig tart az ünnep.
A „Míves tojások” című kiállítás az élet és a születés egyik legszebb szimbólumát tárja közel kétszázötven művészien kidolgozott változatban a nagyközönség elé. 

Az április 17-én nyílt kiállítás anyagát Zsuponyóné Ujváry Mária tojásíró-muzeológus illetve a putnoki Gömöri Múzeum gyűjteményének legszebb és legrégebbi darabjaiból állították össze. A tárlat megnyitóján Neszádeli Gyula, a Gyermekek háza-Kézművesház nyugalmazott egységvezetője beszélt a húsvéti ünnepkörről, a világ legrégebbi míves tojásairól; illetve árult el műhelytitkokat a különböző tojásdíszítési technikákról.
A kiállított 248 tojás vegyesen, hagyományos és modern technikákkal készült. A hagyományosok között megtalálhatóak a viaszolt, a levélrátétes, a karcolt, illetve a patkolt tojások; a modernek sorában pedig szerepelnek horgolt, vert csipke és áttört díszítésű darabok.
A gyűjteményt két teremben helyezték el a kiállítás szervezői; a tojásremekek mellett igényes grafikai kivitelben locsolóverseket is közkinccsé tettek a Kisgaléria falain.
A „Míves tojások” cím tárlatot május 20-áig tekinthetik meg az érdeklődők.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szeretné megajándékozni a párját egy jól időzített romantikus ajándékkal? Randevúról, udvarlásról, esetleg egy évfordulóról van szó? Egy érzelmes megl…

További cikkek