2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Miskolci programok a Tudományok és Tehetségek Kertjében

Miskolci programok a Tudományok és Tehetségek Kertjében

Immáron negyedik alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legnépszerűbb, több ezres közönséget vonzó tudománynépszerűsítő szabadtéri rendezvényét a „Tudományok és Tehetségek Kertjét”. A fesztivál kiemelt célja a kultúra, a természettudományok, a kutatásfejlesztés és innováció, a művészetek, a sport, a start-up vállalkozói szektor és a kapcsolódó társterületek népszerűsítése az érdeklődők körében. Az idei évben is rengeteg izgalmas és interaktív bemutatót, természettudományos versenyt és szakmai előadásokat, fizikai és kémiai kísérleteket tekinthetnek meg a helyszínre látogatók.
A rendezvényen a Miskolci Egyetem is számos érdekes programmal képviselteti magát. Többek között előadásokat hallhatunk a BESZÉDASSZISZTENS programról, amely átlátszó arcú háromdimenziós fejmodell animációjával a természetes beszélőnél jobban meg tudja mutatni az artikuláció részleteit, különösen a nyelvmozgást. A hang képpé alakításával elemezni tudják a referencia kiejtés és a gyakorlás során felvett bemondás közötti különbséget. A prozódia ábrázolásával a szupraszegmentális jellemzők is fejleszthetők. A rendszer tesztelés és továbbfejlesztés céljából egy éve működik siket iskolákban. Szintén előadás formájában mutatkozik be futóművek VEM-es modellezése, és az eredmények bemutatása 3D-s ábrák segítségével.
A rendezvény standjain megjelennek a Miskolci Egyetem stratégiai alapkutatási projektjei is. A Miskolci Egyetemen futó KÚTFŐ projekt felszín alatti vizekkel kapcsolatos kutatások bemutatása. Az előadásban bemutatásra kerülnek a projekt 5 kutatási modulja, ezek célkitűzései, eddigi eredményei.
A CriticEl projekt egy népszerű, sokakat érdeklő témakörrel jelenik meg a kiállítók között. A napjainkban piacvezető LCD TV-k többféle un. kritikus elemet tartalmaznak kis koncentrációban. Ezek kinyerése, és a hasznosítása a hulladékká vált készülékekből elemi érdekünk. A résztvevők megtekinthetik egy LCD monitor felépítését, a kritikus elemek elhelyezkedését (pl. kijelző panel, LED háttérvilágítás, stb.), valamint bemutatásra kerül ezen kritikus elemek kinyerésének lehetséges technológiája is.
Rendezvény időpontja: 2014. szeptember 19. (10:00-22:00);Rendezvény helyszíne: Magyar Nemzeti Múzeum Kertje (1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.)

A programon bemutatott kiállítások ismételten láthatóak lesznek 2014. Szeptember 26-án, a Miskolci Egyetemen, a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keretein belül is. A projektről információkkal, háttéranyagokkal, nem kevés látnivalóval minden érdeklődőt várnak a projekt megvalósítói a projekt honlapján és hivatalos Facebook oldalán.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…