2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
Megduplázódott az orosz milliárdosok száma

Megduplázódott az orosz milliárdosok száma

Megduplázódott az orosz milliárdosok számaVlagyimir Liszin, a Novolipecki Fémipari Kombinát tulajdonosa vezeti a leggazdagabb oroszok listáját, amelyet legfrissebb számában közölt a Forbes Magazin orosz kiadása. A lap értékelése szerint a tavalyi lista összeállítása óta a válság ellenére, vagy éppen azért, közel megduplázódott az orosz milliárdosok száma, 32-ről 62-re. Ugyancsak megduplázódott a 100 leggazdagabb orosz vagyona: míg tavaly 149 milliárd dollárt tett ki, az idén már 279 milliárdra rúgott. Mindez első sorban azzal függ össze, hogy az orosz RTSZ tőzsdeindex ugyanilyen arányban emelkedett, miközben a gazdaság egésze stagnál.

A második helyen Mihail Prohorov áll, az Onexim Group és a Polyus Gold – a legnagyobb orosz aranykitermelő – főrészvényese, vagyonát 13,4 milliárd dollárra becsülik. A harmadik Mihail Fridman, az Alpha Group főrészvényese, 12,7 milliárd dolláros vagyonnal.

Őket sorban Roman Abramovics volt csukcsföldi kormányzó, a Evraz Group főrészvényese, a londoni Chelsea labdarúgó klub tulajdonosa (11,2 milliárd), Oleg Gyeripaszka, a Basic Element Holding főrészvényese (10,7 milliárd), Vagit Alekperov, a Lukoil elnök-főrészvényese (10,6 milliárd), Vlagyimir Potanyin, a Nornikel és más konszernek társtulajdonosa(10,3 milliárd), Alekszej Mordasov, a Severstal főrészvényese (9,9 milliárd), Viktor Rasnyikov, a Magnyitogorszki Acélipari Művek (MMK), (8,9 milliárd) és Dmitrij Ribolovljev, az Uralkali főrészvényese (8,6 milliárd) követi.

A száz leggazdagabb orosz listájára idén 11 új név került, de egyikül sem jutott a lista első 50 helyének valamelyikére, sőt, közülük öt az utolsó 10 között van. A újoncok közül a legelőkelőbb helyezést a 70. hellyel Dmitrij Mazepin, az Uralchim társtulajdonosa szerezte meg. A listán szereplők közül 9 nem töltötte még be 40. életévét, legtöbbjük – 56 fő – a 41-50 éves korosztályhoz tartozik, 31 az 51-60 éves és 4 a 60 feletti korcsoportot képviseli. A leggazdagabbak átlagos életkora 48 és fél év.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ünnepi Könyvhét
Egy tűt nem lehetett volna leejteni ma az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten a Vörösmarty téren. Több száz kiadó, több ezer ember, több tízezer könyv bi…

További cikkek