2024. 06. 30. vasárnap

Pál
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Meditáció kontra Vizualizáció

avagy a két technika alapvető különbsége

Ha már ezt a cikket olvasod, akkor nagy valószínűséggel Számodra nem hangzik ismeretlenül a fenti két fogalom valamelyike. Könnyen lehet hogy már ismerkedsz is velük akár elméleti, akár gyakorlati szinteken. Most egy olyan alapvető különbségre szeretném felhívni a figyelmedet, ami olyan, mint a tej és a víz közti különbség! Képzeld csak el két pohárban a két italt. Mivel már gyerekkorod óta ismered az ízüket, színüket és állagukat, nagy valószínűséggel nem fogod összekeverni őket. Teljesen egyértelmű lesz, hogy melyik melyik, és hogy miben mások. Hasonlóan karakteres és „szembeötlő”, alapvető különbségre szeretnék rávilágítani ebben a mostani cikkben azért, hogy ne érjen csalódás ha éppen meditációs, vagy vizualizációs tanfolyamra jelentkeznél! Ha végigolvasod, egyértelmű lesz Számodra a két technika közti alapvető különbség, és könnyebben választhatsz a kínálatok tengernyi sokaságából.

Vizualizáció

Ebben a technikában olyan módszereket lehet elsajátítani, amivel úgymond programozni tudjuk önmagunkat, éppen arra amire szeretnénk. Itt főleg az elme erejét, és a tudatalatti képességeket veszik igénybe az emberek, hogy elérjenek bizonyos célokat. Ez lehet belső béke, karrier, egészség, párkapcsolat, szóval bármilyen olyan területe az életünknek, ahol úgy érezzük hogy javítani kéne. Az úgynevezett „programozás”, vizuális megjelenítéseket tartalmaz, amely nagy vonalakban annyit tesz, hogy a kívánt célt, egy elképzelt, (vagy látott) kép formájában, rendszeresen megjeleníti az ember az elméjében.  Itt az elmének aktív szerepe van, ugyanis az egyén, az elméjén keresztül kívánja beteljesíteni a kívánt célt, ezért „aktivitásra buzdítja”. Ennek a technikának a hátrányáról, a cikk legvégén említett okok miatt nem szeretnék írni, ráadásul ennek a mostani írásnak a fő célja pusztán az, hogy a legalapvetőbb különbség bemutatásra kerüljön. Tudom hogy  vannak olyanok, akiknek személyiségéhez ez sokkal közelebb is áll, ezért tényleg maradjon meg inkább a személyes választás szabadság keretein belül a döntés lehetősége.

Meditáció

Itt nehezebb „technikát” emlegetni, hiszen ez egy állapot. Bár kétségtelen hogy technikák vezetnek el ehhez, de ez maga egy olyan állapot, ami valójában folyamatosan bennünk van, csak nem tudjuk még felszínre hozni. A vizualizációval ellentétben, itt nem az elménk aktivitására hagyatkozunk, hanem pont ellenkezőleg, inkább a passzivitására. Azaz, inkább az elme lecsendesítése, pihentetése, és mindenfajta mentális aktivitás megnyugtatása történik. Hogy miért? Hogy közelebb kerülhessen az ember az elméjén, és az egész lényén túlmutató lélek állapotához. A meditáció maga a Gondolat nélküli Tudatosság. Az, amikor teljesen a jelen pillanat csendjét és nyugalmát képes az ember felfedezni önmagában és átélni. A határtalan lélek megtapasztalása, és felemelő  meditatív állapota mindenkiben ott van, csak meg kell tanulnunk „eljutni” oda. Ez az állapot az, ahol megtörténik a meditatív „szemlélődés”, a meditáció maga. Itt nincs aktivitás, hanem inkább egy másfajta „létforma” megtapasztalása történik. Egy olyan állapot átélése, ahol más megvilágításba kerülnek életünk problémái és megoldásai is.

Gazdasági magazinok elemzői rovatában mindig feltüntetik, hogy az írás szerkesztője, épp birtokában van-e az elemzésre került vállalat részvényeinek, vagy sem, azért hogy az olvasó tisztában legyen az iró esetleges„részrehajlásával”. Itt most mindenképp meg kell említenem magamról, hogy a fent említett két technika közül, én a MEDITÁCIÓ nevűből „vásároltam be egy jókora részvénycsomagot”, de a cikk írása közben azért igyekeztem kellőképpen objektív lenni. Az írásban természetesen nem mélyreható elemzés történt, pusztán a legalapvetőbb különbség bemutatását igyekezett megvalósítani. További szép napokat kívánok az olvasóknak!

A Kolostor Őre
www.meditacionk.blogspot.com

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek