2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Klímaváltozással terjednek észak felé a fertőző betegségek
Nem halasztják el a Hegyalja Fesztivált

Klímaváltozással terjednek észak felé a fertőző betegségek

Klímaváltozással terjednek észak felé a fertőző betegségekA növekvő globális átlaghőmérséklet talán már most is eleget emelkedett ahhoz, hogy segítse a fertőző betegségek északabbra vonulását – derül ki egy friss tanulmányból. Európai kutatók beszámolója szerint összefüggés lehet az átlaghőmérséklet emelkedése és a dengue-láz, a sárgaláz, a malária és az emberi pestis európai megjelenése között. Az ENSZ klímaszakértői szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a szén-dioxid-kibocsátást annyira vissza lehetne szorítani, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a 2 Celsius-fokot.

„A klímaváltozás fertőző betegségekre gyakorolt alapvető hatása már most felismerhető és valószínű, hogy néhány éven belül új betegséghordozók illetve kórokozók jelennek meg Európában” – olvasható az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) beszámolójában.

„Teljesen mindegy, hogy mivel magyarázzuk, a lényeg, hogy az utóbbi 20-30 évben Európában magasabb átlaghőmérsékleteket mértek” – mondta Volker ter Meulen az EASAC elnöke, hozzátéve, hogy a magasabb hőmérsékleten jobban és gyorsabban terjednek a vírusok, baktériumok.

Ezzel együtt Európában meg fog jelenni az a szúnyog, amely a sárgaláz, a nyugat-nílusi láz, a dengue-láz vagy az agyvelőgyulladás terjedéséért felelős. Ez a rovar okolható például a chikungunya-láz (CHIKV) terjedéséért. A hányással, lázzal járó vírusfertőzés az ízületeket támadja meg, és Európában már több mint 200 embert betegített meg.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ha lemaradtál vagy kimaradtál
Bizonyára sokan vannak azok, akik a február 15-i megadott határidőig nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, most mégis úgy döntenek, hogy szeptem…

További cikkek