2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Kiemelkedően jó a magyarok problémamegoldó képessége
Kiemelkedően jó a magyarok problémamegoldó képessége

Kiemelkedően jó a magyarok problémamegoldó képessége

Kiemelkedően jó a magyarok problémamegoldó képességeKiemelkedően jó a magyarok problémamegoldó képessége, ráadásul a magyar nők szinte minden kompetenciájukban felülmúlják a férfiakat, és ez akár nemzeti karakterjegyeinket is erősítheti – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ALL felméréséből. Egyértelműen kimutatható, hogy a magyarok például jobban tudnak olvasni az átlagnál. Hazánkban mind az olvasás, mind pedig a szövegértés területén ugrásszerű pozitív változás ment végbe 1997 és 2007 között. A magyarok számolási képességei ezzel szemben teljesen átlagosak, körülbelül azonos a nagyon jól és a nagyon gyengén számolók aránya a felnőttek között. Hasonló szimmetria csak kevés országban figyelhető meg.

A kompetenciakutatás során 12 állam, köztük Magyarország lakosságának kompetenciáit vizsgálták. Az Adult Literacy and Lifeskills Survey (ALL) a 16 és 65 év közötti korosztály teljesítményét mérte négy nagy készségterületen. A próza- és dokumentumolvasási, a számolási készség, valamint a problémamegoldó képességének vizsgálata mellett az információs és kommunikációs készséget (ICTL) is vizsgálták.

A táblázatok, formanyomtatványok, áruházi címkék információs tartalmának megértésében viszont a magyaroknak kellett a legtöbbet fejlődniük. A 45 év felettiek könnyebben megtéveszthetők bankokban, áruházakban, hivatalokban, mint a fiatalabbak. Drasztikus különbség figyelhető meg a 45 év alatti és feletti lakosság körében a brosúrák, táblázatok, dokumentumok megértésében, ugyanakkor nincs érdemi különbség a 16-25 és 25-45 éves korosztály között, ők egyformán jól boldogulnak.

A kutatás talán legnagyobb meglepetése, hogy a magyar nők szinte minden kompetenciájukban erősebbek a magyar férfiaknál. Ez azt jelenti, hogy a magyar nők jobban olvasnak, jobban számolnak és ügyesebb problémamegoldók, mint a férfiak. Ez szinte az egész világon egyedülálló, a legtöbb országban a férfiak legalább a számolásban megelőzik nőtársaikat.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…