2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Képzés értelmileg és tanulásban akadályozott fiatalok számára

Képzés értelmileg és tanulásban akadályozott fiatalok számára

Pénteken zárul a miskolci oktatás a hat országot felölelő európai uniós programban
Hamarosan véget ér „Az ÉN JOGAIM-AZ ÉN HANGOM” című projekt keretében megvalósuló, ausztriai oktatók vezetésével tartott képzés. A projekt a célcsoport bevonásával valósul meg, melynek célja a szakemberek képzése a célcsoport bevonásával a Fogyatékos Személyek Jogairól szóló ENSZ Egyezményről. Az oklevelek átadására, a képzés zárására a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságban, április 26-án 14:30 perckor kerül sor.

A képzés április 22-én kezdődött 12 fő értelmileg akadályozott fiatal, és 3 fő segítő részvételével. Az oktatást vezető szakember, az osztrák Stefan Ager maga is fogyatékossággal élő személy, munkáját két kollégája támogatja az egyhetes oktatás ideje alatt.
A probléma
Európában sok fogyatékkal élő személy részesül valamilyen szociális ellátásban, vagy vesz igénybe szociális szolgáltatást, melyek minősége jórészt a szolgáltatást nyújtó személyeken múlik. A szociális szektorban dolgozók képzése országonként eltérő, de ezekben a képzésekben sehol sem vesznek részt maguk az érintettek, a fogyatékkal élő személyek.
A megoldás
„Az ÉN JOGAIM-AZ ÉN HANGOM” program 2011-2014 között hat partner (Ausztria, Bulgária, Belgium, Egyesült Királyság, Németország, Magyarország) együttműködésével valósul meg. A projekt várható eredményei: Képzés 48 fő fogyatékkal élő tréner, és 12 fő segéd-tréner számára, négy különböző országban A képzés tesztelése: fogyatékkal élő személyek nyújtanak képzést 180-360 fő szociális szolgáltatásban dolgozó számára, öt különböző országban DVD oktatási segédanyag a megvalósult képzésekről Egynapos nemzetközi konferencia: az eredmények ismertetése
Célok
A projekt hosszú távú célja, hogy a szociális szférában dolgozók oktatási tananyagának része legyen az ENSZ Egyezmény, valamint az a gyakorlat, hogy maguk a fogyatékkal élők is bevonásra kerüljenek a képzésbe. A tréningek oktatási intézmények együttműködésével valósulnak meg a szociális ágazatban dolgozók számára, így ezek az intézmények újfajta szemléletet tudnak beépíteni képzési struktúrájukba. Ily módon a projekt – az oktatási anyag fejlesztésével – javítja a meglévő szociális szolgáltatások minőségét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…