2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Hegedűs a háztetőn – a világhírű Broadway musical a Miskolci Nemzeti Színházban
51201-51400/51221_jpg

Hegedűs a háztetőn – a világhírű Broadway musical a Miskolci Nemzeti Színházban

51201-51400/51221_jpgSzívmelengető történet, népszerű slágerek, a Budapest Klezmer Band zenéje és lélegzetelállító díszlet várja a Hegedűs a háztetőn előadásának nézőit Miskolcon. A Sólem Aléchem művei alapján írt világhírű musical bölcs derűvel mesél a szívekben megőrzött otthonról, a hagyomány éltető és gúzsba kötő erejéről, közös középkelet – európai történelmünkről. A nagysikerű Broadway darabot Béres Attila rendezésében láthatja a közönség a Nagyszínházban november 29-től.

A Hegedűs a háztetőn kivételes musical, a cselekménye és a zenéje is egyedi. A Budapest Klezmer Band pedig olyan élettel tölti meg ezt a darabot, amire a nagyzenekari változat nem képes. Szétágazó és erős gyökeret ereszt a darab a zsidó hagyományba, humora, lelke lesz a zenének, és ez különleges élmény. A nagyszerű zene mellett monumentális látványvilág is várja majd a nézőket: egy kis falu, ami egyszerre mesei és költői, és erősen húzza a szemet az ég felé. A darabnak ugyanis van egy láthatatlan szereplője is, Isten, akivel Tevje folyamatos dialógusban van.
A rendező, Béres Attila szerint az előadás varázsa, sikerének kulcsa a közegben rejlik, amelyben a történet játszódik. – Ebben a kis orosz-zsidó faluban az apróbb ellentétek ellenére sokáig békében élnek a különböző vallású és nemzetiségű emberek. Nyilván idealizált ez a kép, mégis találkozik vágyainkkal, hogy egy megtartó erejű közösség tagjai legyünk. Hogy ismerjük a szomszédot, a tejest, a mészárost, hogy legyenek ünnepeink és hagyományaink, hogy az időt ne siettessük, hanem megéljük. Igyekeztünk olyan erősen megteremteni ezt a közeget, hogy amikor megszűnik, szétrombolódik, akkor az fájdalmas veszteségként jelenjen meg. Egy külső erő, nevezhetjük politikának, beavatkozik egy közösség életébe és erőszakosan szétdúlja. Nem mintha ez a közösség mentes lenne a konfliktusoktól; de a darab arról is szól, hogy ez a közösség képes kezelni a belső konfliktusokat, és meghozza a saját válaszait a hagyomány és a szükségszerű változás kérdéseire. Az agresszióra, butaságra, türelmetlenségre azonban nem tud reagálni: megszűnik és szétszóródik – mondja a rendező, aki 2015-ben Újvidéken is színpadra állította már a darabot, amely számos szakmai elismerést is kapott. – Annak, hogy most színre kerül Miskolcon is, elsősorban az az oka, hogy a társulatban nagyon jól kioszthatók a szerepek. Görög László olyan művész, aki után szinte kiált Tevje szerepe; az ő habitusa, humora, énektudása, érzékenysége kell ahhoz, hogy ez a szerethető, mégis bonyolult figura emlékezetes legyen. Mellette Nádasy Erika tökéletes választás, és a társulat fiataljai számára is nagyszerű lehetőségeket rejt a darab – teszi hozzá Béres Attila.
Tevje, az öt lányt nevelő szegény zsidó tejesember szerepében Görög Lászlót láthatja a közönség. – Tevje rájön, hogy megváltozott körülötte a világ. Végtelenül szereti a lányait, de pont a párválasztásuk miatt kezd el repedezni benne az ősi rend, majd a politika hatására minden felborul az általa ismert világban. Végül arra kényszerül, hogy elhagyja az otthonát, ahol évszázadokon át éltek az ősei. Ennek a musicalnek igazán lélekbemarkoló meséje van, vidámsággal, fájdalommal és főként hatalmas szívvel átitatva. Szeretetet kelt bennünk ezek iránt az emberek iránt, akik nem élnek könnyen, de a nehézségek közepette is próbálnak tisztességesek maradni. Ha pedig el kell menni, akkor is mindig van hova lépni, egy másik helyen, máshogy, újra lehet kezdeni – mondja a színművész. A hagyományok kapcsán hozzátette: egy híres történész szerint a hagyományokhoz való ragaszkodás nem más, mint a múlt hibáinak megismétlése, de azt is halljuk: aki nem ismeri a múltját, annak nincs jövője. Ma is fontos, hogy tudjuk, honnan származunk, kik voltak a nagyszüleink, a dédszüleink, milyen életük volt, mit tettek. Hiszen a mi jelenünk is egyszer történelemmé válik és ezt visszük tovább a hagyományokban.
Tevje legidősebb lányát, Cejtel-t Mészöly Anna játssza, aki elárulta, először kapott szerepet zenés előadásban. – Nagyon izgalmas volt kipróbálni a musical műfaját, együtt próbálni egy ekkora csapattal, zenészekkel, énekkarral, táncosokkal, élveztem a kihívást – mondja a színművésznő. A szerep kapcsán úgy fogalmazott, Cejtel az anyjára ütött, nagyon határozott, gyakorlatias. – Fontos számára a család, a hagyományok, de a választottja mellett kiáll, megharcolnak a szerelmükért. Én szépnek tartom azt, ha egy családnak megvannak a maga hagyományai, amik keretet adnak az életüknek, de ez csak akkor jó, ha ezek nem korlátoznak, ha nem elvesznek, hanem adnak az életünkhöz – hangsúlyozza Mészöly Anna.

Joseph Stein-Jerry Bock-Sheldon Harnick:
HEGEDŰS A HÁZTETŐN
musical

Sólem Aléchem novellái alapján, Arnold Per különleges engedélyével
Szövegkönyv: JOSEPH STEIN   Zene: JERRY BOCK  Dalszövegek: SHELDON HARNICK
A New York Stage előadásának producere Harold Prince volt
Az eredeti New York Stage-előadás rendezője és koreográfusa JEROME ROBBINS volt.
Fordította: Reményi Gyenes István
Versek: G. Dénes György Kossuth-díjas

Tevje                    GÖRÖG LÁSZLÓ Jászai-díjas
Golde                    NÁDASY ERIKA
Cejtel                    MÉSZÖLY ANNA
Hódel                    CZVIKKER LILLA
Chava                    PROHÁSZKA FANNI
Sprice, Bjelka        KERÉKJÁRTÓ BOGLÁRKA,
KEREKES DORINA, KRIVÁCSI VICA SÁRA, MÉSZÁROS HANNA, ROBB HORKAY JÁZMIN
Mótel                    FARKAS SÁNDOR
Lázár Wolf                KINCSES KÁROLY
Percsik                KOLLER KRISZTIÁN
Csendbiztos                KOKICS PÉTER
Fegyka                SOMHEGYI GYÖRGY
Fruma Sára                VARGA ANDREA
Jente                    MOLNÁR ANNA
Cejtel nagymama            KEREKES VALÉRIA
Mordcha                HEGEDŰS RICHÁRD
Rabbi                    OSVÁTH TIBOR
Mendel, a fia                FŰZI ATTILA
Avram                VISNYICZKY BENCE
Náhum                WÁGNER GÁBOR
Jásszl                    MOLNÁR RÓBERT
Hegedűs                GAZDA BENCE

Gyerekszereplők            Alparán Balázs Bence, Bibók Bence,
Gergely Máté, Labant Áron, Robb Horkay Dávid, Volyák Benjámin

Közreműködik: a Budapest Klezmer Band, valamint
a Miskolci Nemzeti Színház énekkara, kijelölt zenekara és a Miskolci Balett

Díszlettervező            HORESNYI
Jelmeztervező            PILINYI MÁRTA
Maszk                    CZAKÓ JULIANNA
Dramaturg                ARI-NAGY BARBARA
Zenei vezető                CSER ÁDÁM /JÁVORI FERENC
„FEGYA”
Karvezető                PATAKI GÁBOR  
Koreográfus                KOZMA ATTILA
Korrepetitor                RÁKAI ANDRÁS
Hangmérnök                DITZMANN TAMÁS
Ügyelő                OREHOVSZKY ZSÓFIA
Súgó                    REITER KRISZTINA
Rendezőasszisztens            RADNAI ERIKA, GADUS DORKA
Vezényel:                CSER ÁDÁM / PHILIPPE DE
CHALENDAR
Rendező:
BÉRES ATTILA

Fotó: Éder Vera

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek