2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
Házi praktikák : FOLTTISZTÍTÁS

Folttisztítás

Házi praktikák : FOLTTISZTÍTÁSHázi-praktikáink segítségével megszabadulhat a foltoktól…

Volt idő, mikor még az üzletek polcai bizony nem roskadoztak a tisztítószerektől. Ennek ellenére azokkal a makacs fránya foltokkal, dédanyáink mégis megbirkóztak. Aztán hirtelen nagyot változott a világ, és a reklámok elhitették velünk, hogy az úgynevezett makacs foltok eltávolítása csak modern vegyszerekkel lehetséges. De természetesen, ami új és modern, még nem feltétlenül a legjobb.

Bármelyik háziasszony találhat odahaza a konyhájában legalább két olyan háztartási alapanyagot, amiről eddig talán nem is gondolta, hogy foltügyben a legjobb elsősegély lehet. Ha van önöknél odahaza:

citrom, ecet, tej, só

vagy szódabikarbóna minden ügyetlen malőrt hosszabb vagy rövidebb idő alatt orvosolhatnak.

A régi házi-praktikák szabályait, talán sokan ismerik. De vajon tudják-e hogy miért éppen a citrom és az ecet szedi ki a rozsda, a csokoládé vagy a kávéfoltot. És vajon miért áztatjuk sós vízbe vagy tejbe, a bor a tinta vagy a gyümölcsfoltokat? A magyarázat egyszerű.

A folt a ruhaszövet rostjai közé ékelődik be. Eltávolítani úgy tudjuk ha vízben oldhatóvá tesszük, vagyis fellazítjuk. Ezt úgy érhetjük el, hogy egy olyan anyagot teszünk a foltra ami kémiai reakcióba lép vele. Vagyis együtt összeolvadva folyékonnyá válnak.

Nem csak a folt tisztításánál, hanem a mosásnál jó szolgálatot tehetnek a dédanyáinktól örökölt fortélyok. Például az ecet, öblítésnél meggátolja a ruhák szöszösödését. A fehér ruhák közé helyezett citromhéj, pedig felér egy agresszív fehérítő hatásával, mégsem szennyezi a környezetet.

Érdemes kipróbálni!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szeretné megajándékozni a párját egy jól időzített romantikus ajándékkal? Randevúról, udvarlásról, esetleg egy évfordulóról van szó? Egy érzelmes megl…

További cikkek