2024. 05. 7. kedd

Gizella
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Hajók, autók, tankok, repcsik: kicsiben a nagy

Hajók, autók, tankok, repcsik: kicsiben a nagy

Harmadszor rendezte meg kiállítását a Miskolci Makettezők Baráti Köre. A múlt hétvégén az Avason tartott tárlaton jószerével minden műfaj felbukkant. Volt X-szárnyú, japán csatahajó és Forma 1-es baleset is.

 

Nehéz, persze, bármit kiemelni egy színes világból, ahol a nézőként megjelenő – magát a hobbit vagy személyesen is űző, vagy csak távolról csodáló – érdeklődők mindegyikének nyilván megvan a saját ízlése szerinti kedvenc. Ki a kisebb-nagyobb hajókat csodálja, azon belül is a régi, történelmi korokbelieket, vagy a modern tengeri csodákat, ki a kocsikat, a fából készült szekértől napjaink színes sportautóiig, külön rajongóhada van a második világháborús gépeknek, úgy mint tankok, vadászrepülők, avagy a katonákat, csatákat szinten élethűen felvonultató diorámák. És akkor olyan különleges szakterületekről nem is beszéltünk, mint az amúgy is – a mozi témában – önálló rajongói bázissal rendelkező Star Wars világának tárgyai, járművei, szereplői. A Csillagok háborúja-filmeket ezúttal meglepően kevés kiállítási tárgy képviselte, ám a Halálcsillag adta környezetben szálló X-szárnyú vadászgép az egész gyűjtemény egyik legimpozánsabb darabja volt, ami alighanem mindenkit megállásra és párpercnyi szemlélődésre késztetett. (A tudósító pedig hadd idézze fel még másik személyes kedvencét is: a Muszasi nevű, 1940-ben Nagaszakiban vízre bocsátott s a japán császári haditengerészet csúcsszuper vízijárműveként bemutatkozott, ám inkább testvérhajója, a Yamato párjaként ismert óriási úszó építmény modelljét – lásd fotó.)

De ne hagyjuk említetlenül a bevezetőben már felbukkant autóversenyes témát sem: az apró műanyag alkatrészek összeragasztgatásának egyik speciális területét jelentő kategóriában az alkotó egy közelmúltbeli – természetesen nem tragikus végű – Forma 1-es karambol résztvevőinek négy autóból álló jelenetét elevenítette fel, megdöbbentően valósághűen.

A Miskolci Makettezők Baráti Köre honlapja a miskolcmakett.hu címen található az interneten. A következő nemzetközi kiállítást alighanem egy év múlva rendezi meg az egyesület.

B.A.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek