2024. 06. 30. vasárnap

Pál
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Guiness rekord az autópályán

Különleges autós Guinness Rekordot állított fel a mezőkövesdi Korpás Károly és Zubor Lajos. A vállalkozókedvű páros nem mindennapi tettet hajtott végre azzal, hogy Magyarország teljes fizetős autópálya hálózatát és összekötő útjait beautózták augusztus 10-én. Az összesen 1614 km-es távot 18 óra 37 perc alatt teljesítették. Korpás Károly sokoldalú és széles érdeklődési körrel rendelkezik, hiszen egyebek mellett nagy rajongója a fotózás művészetének, de a technikai sportok iránt is már gyermekkorától komoly érdeklődést tanúsít. A személyautók iránti szeretetét bizonyítja, hogy a rekord ötlete az autóvezetéshez kötődik.

A rekordkísérlet két hónapos előkészületet igényelt, hiszen az útvonal megtervezése, valamint a részletek kidolgozása és pontosítása mellett a Guiness számos kritériumának is meg kellett felelni. A hitelesítés feltételei közé tartozott, hogy a kísérletet egy kamerával végig rögzíteni kellett, továbbá a közlekedési szabályokat szigorúan be kellett tartani. Ezen felül a sikeres kísérlethez két óránként 10 perces szünetet írtak elő.
A több mint másfél ezer kilométeres zarándoklat első szakasza Debrecenből Nyíregyházára vezetett. A túra útvonala: Debrecen M35– Nyíregyháza M3 – Miskolc M30 – Mezőkövesd M3 – Budapest M0 – Kecskemét M5– Szeged – Makó M43 – Mórahalom 55-ös főút – Bátaszék M6– Bóly – Pécs M60 – vissza az M6-on – M8-as – Dunaújváros M6 (tankolás) – Bp M0 – Balaton M7– Nagykanizsa M7- Lenti M70 – Szombathely 86-os főút – Csorna – Mosonmagyaróvár – Hegyeshalom M1 – Tatabánya – Bp.
A rekordkísérletet önerőből nem tudta volna teljesíteni a lelkes páros, de a támogatóknak köszönhetően megvalósulhatott a különleges rekord. „A Fiat Autó Magyarország egy 1600 cm3-es motorral ellátott Fiat Bravo-t bocsájtott a rendelkezésünkre, míg a mezőkövesdi Főnix Med Computer 2 db szünetmentes tápegységgel támogatott bennünket, mellyel a gépkocsiba helyezett kamera, laptop és hitelesítő energiaellátását tudtuk megoldani.” – mondta Korpás Károly.
A rekordkísérlet nemcsak érdekes és különleges kaland volt, hiszen a Közlekedés Tudományi Intézettől kölcsönkapott kamerával az úthálózatot, valamint az autópályán autózók szabályos közlekedését is megfigyelték, így a közlekedésbiztonsággal kapcsolatban rengeteg hasznos adatot sikerült szerezniük. A „rekorderek” fontos információkra tettek szert továbbá az úthálózattal, a közlekedési morállal, a szabályok betartásával és az adott autótípusok tulajdonosainak szabálytisztelő magatartásával kapcsolatban is.
A Guinness Rekordot igazoló oklevelet hazánk egyik legnagyobb gasztronómiai és kulturális rendezvényén, a „SzeptEmber Feszt”-en adták át Budapesten szeptember első hétvégéjén.
Korpás Károly az elkövetkezendő hónapokban nem tervez hasonló méretű kalandot, de elképzelhető, hogy a későbbiekben hallani fogunk még a vállalkozókedvű mezőkövesdi guiness rekorder újabb merész terveiről.
B.K.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek