2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Gitárral a sorkatonaság ellen

A budai Frank-hegyen nem rég állítottak pihenőpadot az idén tavasszal, 52 éves korában elhunyt zenész, Lőrincz Sándor, becenevén Lőrke emlékére.

Lőrincz Sándor1990-ben lépett be az akkor már három éve megalapított A. M. D. teljes nevén az Anti Military Demonstration együttesbe. Ő gitározott a Fekete Yuk kiadó gondozásában megjelent a „Ne vonulj be!” című kazettán, valamint az 1991 végén megjelent „A háború borzalmai sőt még rosszabb” című nagylemezükön is. Lőrke drogot használt, de miután 2012-ben leszokott, segített másoknak is leszokni.

Ma már szinte nem is emlékszünk arra, hogy nem olyan nagyon rég még a sorkatonaság intézményétől rettegtek a fiatal fiúk, és persze a lányok is, ha barátjukra leselkedett ez a veszély. Az utolsó sorkatona 2004 november 3-án szerelt le Magyarországon, Lőrke „idejében” még teljesen általános volt a fiúk bevonultatása.

Képünkön az emlékpad fém táblája látható.

Kertész Z István/kép: Székely Ildikó

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ünnepi Könyvhét
Egy tűt nem lehetett volna leejteni ma az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten a Vörösmarty téren. Több száz kiadó, több ezer ember, több tízezer könyv bi…

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…