2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Fiatal zenész és egy néptánccsoport nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Fiatal zenész és egy néptánccsoport nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből a sárospataki Téglás Botond és a Premier Alapfokú Művészeti Iskola Gesztelyi Néptánccsoportja lett a győztese a MOL Tehetségtámogató Programjának, mely az idei tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10-23 év közötti tehetséges művész- és kutatójelöltek pályafutását. Országszerte összesen 59 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást.

Idén a koronavírus-járvány miatt sok verseny és kurzus elmaradt, ezért érzékelhetően kevesebben, összesen 202-en igényeltek támogatást, melynek összege még így is csaknem ötszöröse volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy 59-en kapják meg az igényelt támogatást. Az elnyert összeget – összesen 19 millió forintot – a tehetségek leginkább hangszervásárlásra, előadásokra és tudományos versenyekre való felkészüléshez szükséges eszközök beszerzésére, vagy egy-egy verseny útiköltségeinek támogatására fordíthatják majd, illetve a felkészítő tanár díját is finanszírozhatják belőle.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei győztesek:

Téglás Botond, hegedű, Sárospatak

A Sárospataki Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanulója öt évesen kezdett el hegedülni és muzikalitására nagyon hamar felfigyeltek tanárai. Az elmúlt négy évben összesen 25 zenei díjat kapott és a számos hazai fellépés mellett szerepelt már Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában és Szlovéniában. Kiemelkedő eredményei, a nemzetközi hegedűversenyeken elért első és második helyezései mellett 2019-ben döntős volt a Koncz János Országos Hegedűversenyen. Egy magas színvonalú szakmai előválogató után meghívást kapott a „Golden Classical Music Awards” nemzetközi hegedűverseny jövő évi döntőjébe New York-ba. A támogatásból hegedűt szeretnének vásárolni. Botond a zeneszeretete mellett igazi gyermek. Imádja a sportokat, szívesen focizik, táncol és jól sakkozik.

Premier Alapfokú Művészeti Iskola Gesztelyi Néptánccsoport, Miskolc

A művészeti iskola néptánc csoportjában húsz, 11-18 éves gyermek és fiatal táncol. Táncosaik 2018 óta sikerrel szerepelnek hazai és nemzetközi versenyeken. 2018 nyarán a Magyar Látványtánc Sportszövetségnek köszönhetően kijutottak az Európa-bajnokságra is, ahol a második helyet szerezték meg. A gyerekek nagy lelkesedéssel járnak órára és várják az újabb versenyeket, ahol meg tudják mérettetni magukat. A támogatásból táncruházati eszközöket, felszereléseket szeretnének vásárolni.

A zsűri tagjai idén Devich Márton a Bartók Rádió igazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés-tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika-fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. A támogatottak több mint egyharmada a 10-14 éves korosztályból került ki. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be kérelmet az ösztöndíjra, ami érthető is, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket, eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. A támogatottak teljes listája a MOL Alapítvány honlapján érhető el:  https://molalapitvany.hu/cikk/muveszet-tudomany

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szeretné megajándékozni a párját egy jól időzített romantikus ajándékkal? Randevúról, udvarlásról, esetleg egy évfordulóról van szó? Egy érzelmes megl…

További cikkek