2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Dominion Magyar Bajnokság

1000 euró fődíjjal először rendeznek világbajnokságot a Dominion nevű társasjáték kedvelőinek. A Gémklub szponzorálásával 2011. október 12-én a Játék napján (bővebben: www.jateknapja.com) került megrendezésre a hivatalos selejtezőverseny, melynek hazánk legnagyobb társasjáték szaküzlete biztosította a stílszerű helyszínt. A Gémklub a Dominion magyarországi forgalmazója, a selejtezőverseny címe: Dominion Magyar Bajnokság. A Facebook-on meghirdetett versenyre több, mint félszázan jelentkeztek.

 

A bajnokság győztese elnyerte a jogot az első hivatalos Dominion Világbajnokságon való részvételre, melynek helyszíne a 2011.október 20-23. között tartandó Esseni Játékkiállítás.

A magyarországi selejtező a Gémklub Játék Napja rendezvénysorozatának keretében, október 12-én, szerdán került megrendezésre. A bajnokságra 60 versenyző jelentkezett. A legjobb magyar Dominionos a 25 éves egyetemista, Geszler Döme lett, aki rendszeresen játszik és vesz részt sikerrel stratégiai társasjáték versenyeken. A Dominion kártyajáték rejtelmeivel egy évvel ezelőtt ismerkedett meg. E tudásával Döme a tegnapi öt fordulóból ötöt megnyert: egyet holtversenyben, így a megszerezhető 25 pontból 24-et szerzett meg összesen.

A nyertes a Gémklub csapatával utazhat a világbajnokságra, a Gémklub vállalja, hogy finanszírozza az esseni utazás költségeit és a szállást, valamint velük együtt vághat neki nap mint nap a kiállítási forgatagnak. A verseny további díjazottjai 10.000 illetve 5.000 Forintos Gémklub vásárlási utalványt kaptak. Minden résztvevőt megajándékoztak a Társasjáték világ valutájával, 5000 gémforinttal, mellyel játékritkaságokra és különlegességekre is lehet licitálni a weben keresztül.

A Dominion Magyar Bajnokság nyertesei:
1. helyezett: Geszler Döme 24 ponttal
2. helyezett: Bódis Péter 19 ponttal
3. helyezett: Magyar Gábor 18 ponttal

Különdíjakat is adott át a Gémklub, a nyertesek egy-egy Krysis társasjátékban részesültek:

Legjobb hölgy versenyző: Hackl Rita
Legjobb férfi versenyző: Geszler Döme
Játszma alatt legtöbb pontot gyűjtött versenyző: Marco Biondo
Legfiatalabb versenyző kategóriában a 13 éves Kácsor Dániel
Legidősebb versenyző kategóriában: a 44 éves Kóbor Márta

A Dominion verseny:

A versenyt svájci rendszerű, négyfős asztalokkal (bizonyos összjátékos szám esetén előfordulhatnak háromfős asztalok is) játsszák. Az első helyezett 5, a második 3, a harmadik 1 pontot szerez. Döntetlen esetén az a játékos végez előrébb, aki kevesebb kört játszott le. Ha a döntetlenben lévők azonos mennyiségű kört játszottak, akkor a két helyezésért járó pontok összegén egyenlő arányban osztoznak. (pl. döntetlen az első helyért: (5+3)/2=4 pont két döntetlenben lévő játékosnak fejenként.)
Az első játszmák résztvevői sorsolással kerülnek egy asztal mellé, ezután – a svájci rendszernek megfelelően – az azonos pontszámmal rendelkező játékosok mérkőznek egymás ellen.
A különböző asztalokon egy időben kezdődő játszmák kártyaleosztása azonos, a kártyák véletlenszerűen kerülnek kiválasztásra az alapjáték lapjai közül.
A játszmák időlimitesek, hosszuk legfeljebb egy óra. Amennyiben egy órán belül a játszma nem ér véget, akkor az adott időpontban számolt pontszámok alapján kerülnek kihirdetésre a helyezettek.
A verseny 5 fordulón keresztül zajlik, a végeredmény alapja az öt fordulón keresztül szerzett pontok összege.

A játék:

A Dominion az utóbbi évek egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású kártyajátéka. Újszerű mechanizmusát azóta rengeteg játék próbálja másolni, ez is mutatja sikerét – és persze a rengeteg elnyert díj, köztük a legrangosabb, az Év Játéka (Spiel des Jahres) díj is 2009-ből.

A játék kártyajátékokhoz képest nagyméretű doboza indokolt, hiszen 500 kártyát rejt magában, szépen rendszerezve. Az 500 kártya persze több típusra osztható, megtalálhatóak benne a minden játék során használt lapok (háromféle pénz- és győzelmi pont kártya) ugyanúgy, mint a játékonként változó falu kártyák, melyek a játék lelkét adják. A 25-féle tízlapos pakliból minden játék során csak tíz kerül ki az asztalra, ezeket akár gondosan válogatva, akár véletlenszerűen sorsolva is ki lehet választani minden egyes játék előtt. Minden játékos azonos lapokkal indít, és a saját lapjainak számát növeli azáltal, hogy a falu-, a pénz- és a győzelmi pont kártyák közül vásárol, így növeli a saját birodalmát jelképező pakliját.

Ha a kezdő kártyáinkat mind felhasználtuk, akkor a megszerzett lapokkal együtt összekeverve őket új húzópaklit csinálunk belőlük, de mindig csak a saját lapjainkból gazdálkodunk, nincs egy nagy közös készlet, mint oly sok másik kártyajátékban. A megszerzett pénz természetesen vásárlóerőt biztosít, ami a további lapok megszerzéséhez elengedhetetlen. A győzelmi pont lapok szintén értékesek, hisz’ ez a játék célja, aki a legtöbbet gyűjti közülük, az nyer. A legérdekesebbek mégis a falu kártyák, amelyek a lehetőségeinket növelik. További pénzt, akciókat, vásárlásokat biztosíthatnak, sőt, kicsit még a többieknek is keresztbe tehetünk velük… de csak abban a körben, amikor kijátsszuk őket a kezünkből. A megfelelően összeépített, okosan vásárolt lapokból álló pakli elengedhetetlen feltétele a győzelemnek, mint ahogy a jó kombinációs készség és ütemérzék is, hiszen egyáltalán nem mindegy, a játék melyik szakaszában kezdjük el halmozni a győzelmi pontokat (amelyek haszontalanok egészen a játék végéig), vagy hogy hogyan illeszkednek egymáshoz a vásárolt falu lapjaim. Nem a legjobb kártyákat keressük, hanem a legjobb kombinációkat!
Könnyen elsajátítható szabályokkal végtelen számú lehetőség mind’ a játék alapfelállásában, mind’ játék közben… ezt nyújtja a Dominion.

 

Gyülekezés a sorsoláshoz

 

Versenyzők

 

Dominion kártya

 

Aczél Zoltán gratulál a győztesnek

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…