2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Borderline Világnapot szeretne létrehozni az írónő

Borderline Világnapot szeretne létrehozni az írónő

140 millió ember érintett a személyiségzavarban
Bizonyára sokan hallottak már a Borderline személyiségzavarról. Ki közvetve, ki közvetlenül lehet érintett benne. Jelenleg a világon több mint 140 millióan szenvednek ebben a személyiségzavar típusban, ami az orvostudomány szerint az egyik legbonyolultabb mind közül. Külsérelmi nyomai mondhatni egyáltalán nincsenek, mint esetleg más pszichikai megbetegedéseknél – éppen ezért az emberek számára szinte láthatatlan. Ezen szeretne változtatni egy Borderline Világnap létrehozásával Kneszl Beáta Carmen írónő, aki maga is érintett a személyiségzavarban.

A Borderline személyiségzavarban érintettekre jellemző, hogy folyamatosan azt érzik, mintha „kevesek” lennének erre a világra. S a kívülállók leginkább csak legyintenek és egyszerűen hisztinek definiálják azt a pokoli érzést-amit egy Borderline személyiségzavarral küszködő egyén nap mint nap átél. Főbb tünetei: instabil emberi kapcsolatok, gyakori szorongásos epizódok, düh, ismétlődő, önismereti problémák, öngyilkos gondolatok, stresszes epizódok, in-toxikus anyagok használata, folyamatos félelemérzet az elhagyatottság, krónikus ürességérzet.

A legrosszabb pedig, hogy ezek az emberek nagy része kimagaslóan tehetséges – főleg a művészetekben. A teljesség igénye nélkül sokan ugyan nem tudják, de Amy Winehouse, Marilyn Monroe, Robert Capa, József Attila is ebben a személyiségzavarban szenvedett.

„Gyakorta összekeverik a depresszióval, mivel a nagyon hasonlóak a tüneteik. Ráadásul a diagnosztizált Borderline személyek 10% befejezett öngyilkosságot hajt végre” – mondta Kneszl Beáta Carmen írónő, aki maga is Borderline személyiségzavarban szenved.

„Leginkább azért tartom fontosnak egy Borderline Világnap létrehozását mert olyan mennyiségű segélykérő levél érkezik hozzám nap mint nap, amiben sokan arra kérnek, hogy valamilyen módon hozzam a világ tudomására, hogy egy létező betegségről van szó, amiről ha a nagy részük még csak beszélni is szégyell, de a megismerése és a felismerése sok millió ember életét mentheti meg! És igenis, ha a ronda pulcsiknak van, akkor úgy vélem ezeknek az embereknek is jár egy világnap, ami senkinek nem kerülne egy fillérjébe sem” – nyilatkozta Beáta.

Az írónő hozzátette: a világnap tervezett időpontja május 24-e lenne, mivel többen javasolták, hogy ha kiállt a világ elé és mindenfajta akadályt leküzdve névvel arccal felvállalta a Borderline személyiségzavarát és gyakorta még manapság is szembesül elutasítással, „megnemértettséggel”, akkor ezt is vállalnia kell – ráadásul a születésnapján.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…