2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Az adventi koszorú eredete

Adventi koszorú 4 fehér, meggyújtott gyertyával, zöld levelekkel, csillagokkal.
Az adventi koszorú kör alakja az örök életet szimbolizálja, a zöld ágak pedig az élet jelképét.

Az adventi koszorú a karácsonyfa mellett az egyik legismertebb és legkedveltebb szimbóluma a karácsonynak. Sok család számára népszerű elfoglaltság az elkészítése, és ezért fontos része az adventi és a karácsonyi időszak kézműveskedésének és dekorálásának.

Az adventi koszorú szokása Németországból ered, az evangélikus-lutheránus teológus és nevelő, Johann Hinrich Wichern (1808-1881) vezette be. Hamburgban a felügyelete alá tartozó gyerekek közül néhányan az adventi időszakban újra és újra megkérdezték, mikor lesz végre karácsony. Ekkor Wichern 1839-ben kocsikerékből épített egy koszorút, amelyet 19 kicsi piros és 4 nagy fehér gyertyával díszített. A kis gyertyák szimbolizálták a karácsony előtti időt, a 4 gyertya pedig – értelmezés szerint – vagy a 4 adventi vasárnapot vagy az eljövendő fényt, amelyet Jézus születése hoz a világba. Az adventi koszorú kör alakja az örök életet szimbolizálja, a fenyőág zöldje pedig az élet jelképét.

1925-ben állították fel az első 4 gyertyás adventi koszorút egy kölni katolikus templomban, majd 1930-ban Münchenben is. Ez a szokás mára világszerte elterjedt. 1935 körül aztán az első otthonra készült adventi koszorúkat egyházilag megszentelték.

Forrás:impulser.com

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…