2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Anno 2011 – ez történt decemberben Kazincbarcikán

Anno 2011 – ez történt decemberben Kazincbarcikán

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév utolsó hónapjában történtek.

 

Évzáró rendezvények, ünnepi köszöntések és jubileumok tömkelege jellemezte a decembert Kazincbarcikán. A programok egy része már komoly hagyomány a városban, melyet a városvezetés az általában jellemző gazdasági nehézségek ellenére is – vagy talán éppen ezért – fontosnak tart megőrizni. Hasonlóan gondolkodnak az intézmények, civilszervezetek is, hiszen kollégáik, aktíváik egész éves munkáját megköszönni szerény körülmények között, de gesztusértékkel is meglehet.

Krónika – 1.

„Fény és idő” – Herczeg István grafikusművész tárlatával és számos középiskolai szalagavatóval indult a hónap, majd egy nemzetközi thai-boksz gálával, a XII. Mikulás-Kupával folytatódott.
Az évzárók sorát a Szépkorúak Egyesülete nyitotta december 7-én, majd még aznap délután egy jótékonysági rendezvényre is sor került a városban.
Riespler Pál tavaly gondolta úgy először, hogy ha teheti, segítenie kell a nehéz sorsú gyermekeket, családokat, azokat, akiknek nagy öröm egy jó minőségű édességekkel megtömött Mikulás-csomag is. 2011-ben 101 kisgyermek kapott ajándékot a jótékonysági programon; kiválasztásukban a barcikai nevelési-oktatási intézmények vezetői, pedagógusai segítettek.
December 1-jétől 213-ról 217-re emelkedett a Szociális Szolgáltató Központ engedélyezett álláshelyeinek száma. A bővítésre a több mint félmilliárdos, Európai Unió által támogatott Herbolya Régi-telep szociális városrehabilitációs program keretében kerülhetett sor.
“Olvass másképp!”- ez volt a szlogenje az óév utolsó Gyermekkönyvhetének, mely december hatodikáig várta a kicsiket és nagyokat színes programokkal.
A közbiztonsági fórumot rendezett Szitka Péter polgármester december elején, melyen a kiemelt témák között a város közbiztonsága, az ezzel kapcsolatban működő szervek együttműködése, a korábban meghozott intézkedések hatékonysági elemzése, továbbá a bűnmegelőzés és az áldozattá válás témaköre szerepelt.

Krónika – 2.

December 9-én nyitotta meg kapuit a kazincbarcikai Műjégpálya és Advent második hétvégéjére ünnepi díszbe öltözött Kazincbarcika is. 2011-ben sor került a díszkivilágítás fejlesztésére, így kibővült hálózat és új motívumok pompáztak Vízkeresztig a városban.

December 12-én megkezdődtek a hagyományos karácsonyi köszöntések a városban. Az első napokban Kazincbarcika városvezetése az idősellátó egységeket kereste fel: a Szociális Szolgáltató Központ Gyermekek úti Idősek Otthona volt az első állomás, majd a Gondozóház következett, utána a Jószerencsét úti Idősek Otthona és zárásként az Idősek Klubja. Valamennyi helyen gyerekek ünnepi műsorával köszöntötték a szépkorúakat, majd a városvezetés ajándékozása zárta a programot.
A közelgő karácsony alkalmából ünnepi különkiadással jelentkezett a KVTV. A Karácsonyi Presszóban sütés-főzés, közös zenélés, egy kis játék és kézművesség, no és igazi ünnepi hangulat várta azokat, akik a csatornára kapcsoltak.

Krónika – 3.

Miközben szinte minden nap zsúfolásig megtelt a Szent Család templom, ahol a város nevelési és oktatási intézményei tartották sorra saját karácsonyi, ünnepi műsoraikat a Debreceni Egyetem Kazincbarcikai Kórháza is közös évzáró ünnepségre hívta munkatársait. Ezen Dr. Héjja Mária igazgató-főorvos köszönte meg kollégái egész évben végzett tevékenységét.
Színvonalas műsorral és elismerések átadásával ünnepelte a város a Közoktatás Napjá-t.
Az ünnepségen Kazincbarcika önkormányzatának és a jelentős számú szponzornak köszönhetően 5 kisovis és óvónénije, továbbá 15 általános iskolás és felkészítő pedagógusa kapott tárgyjutalmat.
Emellett a Kazincbarcika Város Önkormányzata által alapított „Év diákja” és „Év pedagógusa” elismerést is átadták át. 2011-ben az „Év diákja” Mészáros Blanka, a Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskolájának 8. osztályos tanulója lett, az „Év pedagógusá”-nak pedig Beregszásziné Liakos Diánát választották.
A másik két kiemelt elismerést a Sajóvölgye Takarékszövetkezet jóvoltából nyújtották át az ünnepségen.
2011-ben az „Év tanulója” kitüntető címet Gáspár Attila, az Ádám Jenő Általános Iskola 6. osztályos tanulója vehette át, az „Év tanára” kitüntető cím boldog tulajdonosa pedig Attila tanár nénije, Molnár Anna lett.

Krónika – 4.

Egy napon belül két különböző grémium is kiválónak értékelte a Kazincbarcikai Összevont Óvodák által végzett nevelő munkát. A decemberi munkaterv szerinti testületi ülésen a barcikai városatyák értékelték pozitívan a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tevékenységét, míg a Pedagógusok Szakszervezete ugyanezen okból Eötvös József-emlékplakett elismerésben részesítette az intézményt.
18 éve minden karácsonyt megelőzően Kazincbarcika Város Önkormányzata a Szociális Szolgáltató Központtal közösen segít a nagycsaládosok ünnepi készülődésében. 2011-ben 150 nagycsaládos kapott egy-egy olyan – egyenként több ezer forint értékű – csomagot, amiben tartós élelmiszer, a gyerekek számára pedig cukor és csokoládé volt.
A városvezetés nemcsak az idősekre, nagycsaládosokra, nehéz helyzetben élőkre, hanem a fedélnélküliekre is gondolt a közelgő karácsonyi ünnepek kapcsán. Így az előző évekhez hasonlóan tavaly is felkeresték az Éjjeli Menedékhelyet és valamennyi ott tartózkodónak ünnepi csomagot nyújtott át Klimon István alpolgármester Csősz Béláné SzSzK igazgató társaságában.
A január elsején életbe lépett átszervezés miatt a decemberi testületi ülésen elbúcsúztatták a leköszönő Nagy István tűzoltó parancsnokot.
Az óév utolsó hónapjában ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma, az ünnepi Civil Klub ülésen elismerések átadására is sor került.
December utolsó hetét, napjait még karácsonyi játszóházak, ünnepi egyházi programok, jótékonysági események jellemezték, majd következtek a csendes karácsonyi ünnepek és a kicsit hangosabb újév köszöntő szilveszteri rendezvények.
Áldott, békés új esztendőt mindenkinek!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek