2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • A tanítónő lett a Városmajori Színházi Szemle legjobb előadása

A tanítónő lett a Városmajori Színházi Szemle legjobb előadása

Kiosztották a Városmajori Színházi Szemle díjait: a legjobb előadás díját a Miskolci Nemzeti Színház A tanítónő című előadása kapta. A legjobbak között elismerést kapott Lovas Rozi, Eperjes Károly és Sarkadi Kiss János is.
A Budapesti Nyári Fesztivál záró eseményeként pénteken átadták a Városmajori Szabadtéri Színpadon június 10. és július 8. között megrendezett Városmajori Színházi Szemle díjait – áll a szervezők MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
A Városmajori Szabadtéri Színpadon az idén második alkalommal rendezték meg megújult formában a színházi szemlét, amelynek programját Karsai György egyetemi tanár, kritikus, Pécsi Júlia producer és Nagyszentpéteri Miklós balettművész válogatta a fővároson kívüli színházak aktuális repertoárjából, a teátrumok ajánlását is figyelembe véve.
A szemlén, amelyet idén is kiemelt érdeklődés kísért mind a szakma, mind a közönség részéről, hét vidéki és határon túli színház egy-egy előadását mutatták be. Az produkciókat három tagú szakmai zsűri – Keszthelyi Kinga dramaturg, Szalay Marianna színművész és Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója – hat kategóriában díjazta.
A legjobb előadás díját a Miskolci Nemzeti Színház A tanítónő című előadása, Rusznyák Gábor rendezése kapta, a darab főszereplője, Lovas Rozi alakításáért pedig elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

A legjobb férfi főszereplőnek Eperjes Károlyt választották a Veszprémi Petőfi Színház Adáshiba előadásában nyújtott alakításáért. A legjobb mellékszereplő Sarkadi Kiss János, a kaposvári Csiky Gergely Színház Hippolyt, a lakáj című előadásában megformált szerepéért.
A legjobb rendezés díját Kokan Mladenovics kapta az Újvidéki Színház Opera Ultima című előadásának koncepciójáért és formabontó színházi nyelvezetéért.
A különdíjat a zsűri Czukor Balázsnak és Khaled-Abdo Szaidának ítélte oda a Mágnás Miska nagyoperett átírásáért. A darabot a szombathelyi Weöres Sándor Színház mutatta be a szemlén.
A nézők az idén is szavazhattak a színház honlapján a legjobb előadásra. 426 szavazat érkezett, a nyertes pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Parasztopera című, Szikszai Rémusz rendezte előadása lett 109 vokssal.
A közönségzsűri díját a Pécsi Nemzeti Színház és Horgas Ádám rendező kapta a 39 lépcsőfok című előadásért.
A tanítónő előadás még szerepelni fog a Vidéki Színházak Fesztiválján is szeptember 12-én, Budapesten a Thália Színházban, ahol a Magyar Televízió felvételt is készít az előadásról.
Forrás: MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek