2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF

A siker ezer arca

Folyik a visszaszámlálás: már csak másfél hét a TEDxYouth@Budapestig

Idén a sikerre, annak számtalan aspektusára összpontosít az immár harmadik alkalommal megrendezett TEDxYouth@Budapest, ahol idén is tehetséges hazai fiatalok számolnak be élményeikről, meglátásaikról, céljaikról és tapasztalataikról.

November 17-én a Belvárosi Színházban hallhatunk többek között arról, hogy egy magyar fiatalember miként képes elfogadtatni magát Közép-Afrika zárt közösségeivel; hogy egy sikeres kommunikációs szakember hogyan jut el a lelassulást hirdető Slow Budapest mozgalom megalapításához; vagy hogy milyen kudarcok és sikerek kísérik egy ökotudatosságot hirdető lakóhajó megépítését.

 

A világszerte népszerű TED konferenciák és videók immár hosszú évek óta egyet jelentenek az újszerű, innovatív gondolkodásmóddal és meghökkentő ötletekkel. A TEDxYouth a TED-del szoros kapcsolatot ápoló, mégis különálló új platform, amely a TED szellemiségében gondolkodó és cselekvő fiatalokat mutat be. A TEDxYouth események színpadán a szó világszerte azoké a fiataloké, akikre érdemes odafigyelni, akik innovatív, friss ötleteikkel és újszerű megközelítésükkel kitűnnek kortársaik közül. Budapest 2010-ben adott először otthont az első TEDxYouth konferenciának, idén tehát immár a harmadik TEDxYouth@Budapest fórumra kerül sor.

 

Miközben a siker az élet számos területén a legfőbb mozgatórugó, ez a szó valójában rendkívül sokrétű jelentéstartalommal bír. Az általában középpontban lévő anyagi siker mellett léteznek másfajta sikerélmények is: az alázat, a befogadás és a befogadottság érzése, az önmagunkra eszmélés és egy sokkal emberibb életritmus megtalálása, vagy az eleresztés, az újra való teljes nyitottság képessége. Az idei TEDxYouth konferencián ilyen tapasztalatokról, élményekről számolnak be a fiatal előadók. Közülük alább három kiemelkedő résztvevőt mutatunk be.

Lantai Gergő immár évek óta járja Afrika azon területeit, ahová nyugati ember csak nagyon ritkán merészkedik. A cél: egyedi, korábban nem látott helyszínek, emberek, közösségek megörökítése fotókon. Az eszköz: a helyi zárt közösségek életének, viselkedésének megismerése, és a nagyon eltérő kultúrákon átívelő, kölcsönös elfogadás gyakorlása.

 

Krajcsó Nelli azokhoz szól, akik itt és most, 2012 őszén, Budapesten szeretnék elérni a megnyugvást, a hajszoltságtól mentes, emberhez méltó életet. Nelli nem kívülről jött álmodozóként „kiabál be a pályára”: egy kommunikációs ügynökség munkatársaként többéves tapasztalata van a feszített munka- és élettempóról. Mégis azt vallja: egy idő után az előrelépés feltétele a megállás és a lelassulás.

 

Juhász-Horváth Linda előadásának is szerves része a természethez való közelség, a békés és nyugalmat árasztó környezet fontossága, a megközelítés azonban egészen más. Linda férjével évek óta egy lakóhajó kialakításán dolgozik: egy olyan önfenntartó, megújuló erőforrásokat hasznosító, úszó lakóhely megalkotásán, amely a városi embert a mindennapokban is képes közel hozni a Dunához, a folyó által árasztott méltósághoz.

 

A szervezők és a fellépők sok szeretettel várnak mindenkit november 17-én a Belvárosi Színházban. Mindazokat, akik nyitottak a fiatal hangokra, akiket érdekelnek az eltérő nézőpontok, friss gondolatok, kreatív megoldások, és hisznek abban, hogy a következő generációval való párbeszéd fontos, mert megteremtheti egy élhetőbb, közös jövő alapjait.

 

Forrás: TEDxYouth

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ha lemaradtál vagy kimaradtál
Bizonyára sokan vannak azok, akik a február 15-i megadott határidőig nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, most mégis úgy döntenek, hogy szeptem…

További cikkek