2021. 12. 1. szerda

Elza
1 EUR 366 HUF
1 GBP 429 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • A hazai weboldalak közel fele nem biztonságos, a látogatók adatai veszélyben vannak

A hazai weboldalak közel fele nem biztonságos, a látogatók adatai veszélyben vannak

 A Usernet teljes magyar webre kiterjedő kutatásában 75.185 weboldalt vizsgált meg, amelyek közül 34.014-et, tehát közel felét talált nem biztonságosnak. A nem biztonságos weboldalak továbbra is a hagyományos HTTP kapcsolatot használják, amely semmilyen titkosítást nem tartalmaz, hitelkártya adatok, személyes adatok kerülhetnek illetéktelen személyek kezébe.

A HTTPS kapcsolat meglétét a Google szigorúan ellenőrzi, 2018. július óta a Chrome böngésző címsorában a „Nem biztonságos” felirat jelenik meg, amennyiben a weboldal nem rendelkezik vele.


Már nem csak a webáruházak esetén kötelező

A hagyományos HTTP kapcsolat sérülékenysége és támadhatósága első körben az online fizetést biztosító weboldalak, webáruházak esetén okoz kiemelt problémát.

A személyes adatok védelmével összefüggésben viszont manapság már minden olyan weboldal számára kötelező, ahol a látogatók bizalmas adatokat (nevet, címet, telefonszámot … stb.) tudnak megadni például egy kapcsolat felvételi űrlapon keresztül.

Hogyan támadják a védtelen weboldalakat?

A HTTPS-el nem rendelkező weboldalakra a veszélyt az úgy nevezett „man-in-the-middle” típusú támadás jelenti. Az ilyen támadásoknál egy harmadik személy el tudja tulajdonítani a kommunikáció során küldött üzenetet vagy akár veszélyes kódot is bele tud rakni a látogató tudta nélkül.

Mit mond a SEO szakértő?

Megkérdeztük Szuhi Attilát, az egyik legnépszerűbb hazai SEO blog az ite.hu szakértőjét, miért fontos a biztonságos kapcsolat a weboldalak, webáruházak szempontjából:

„Rangsorolási szempontból a HTTPS megléte egy nagyon csekély tényező. Ahogy a Google egyik szóvivője fogalmazott: ha két pohárban azonos mennyiségű víz van, ez csak egyetlen csepp, de akár ez is eldöntheti melyik oldal kerül előrébb.

SEO szempontból sokkal fontosabbnak tartom az indirekt hatást. A felhasználókat elriaszthatja egy weboldalról, ha azt látja, hogy nem biztonságos, ez pedig hosszabb távon jobban leronthatja egy weboldal helyezését, mint pusztán a HTTPS, mint rangsorolási szignál. „

Hogyan tehető biztonságossá egy weboldal?

A megoldást egy úgynevezett SSL tanúsítvány megvásárlása és beüzemelése jelenti, amely lehetővé teszi, hogy a weboldal a korábbi HTTP helyett a biztonságos HTTPS kapcsolaton keresztül legyen elérhető.

SSL tanúsítvány a legtöbb tárhely szolgáltató cégnél vásárolható, az árak jellemzően pár száz Ft-tól a 25.000 Ft-os éves díjig terjednek. A tanúsítvány megvásárlása után a webfejlesztő segítségére van szükség, aki elvégzi a weboldalon a megfelelő átalakításokat.

A Usernet által elvégezett felmérés rávilágít arra, hogy bár a biztonsági szakértők és a böngésző programok évek óta figyelmeztetnek a veszélyre, a hazai weboldal és webáruház tulajdonosok közel fele továbbra sem állt át a látogatók biztonságát szolgáló HTTPS kapcsolatra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Most, hogy újra nyitnak a mozik, Ideje moziba menni címmel rendez országos fesztivált a Cirko Film magyar filmforgalmazó cég 2021. május 27. és 30. k…

További cikkek

A MyFarm kertek mellett hamarosan itt a Brancs, az első átfogó, magyar közösségi platform Újabb nagy dobásra készülnek a MyFarm közösségi kertek al…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum