2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

A babaruhák kímélő mosást igényelnek

A várandósság időszakának egyik örömteli mozzanata az apró ruhácskák beszerzése és mosása. Nem véletlen hívják ezt a pár hónapot fészekrakó időszaknak, hiszen ez valóban felkészülés a baba fogadására és az otthon bababarát hellyé alakítására.

A legkisebb méretű babaruhákat a csecsemők nem sokáig hordják, gyorsan kinövik. Emiatt pár új darab vásárlása mellett a kezdő készlet beszerezhető akár a rokoni, ismeretségi kör babás családjaitól is, sokan hálásak, ha megszabadulnak a számukra felesleges ruhák tömegétől. Akár újonnan, akár ismerőstől érkeznek a pöttöm rugdalózók és bodyk, minden ruhát alaposan moss ki még a baba érkezése előtt akkor is, ha makulátlanul tisztának látszanak. A mosást követően van még idő átnézni a készletet és felmérni, mire van még szükség az első napokban.

Így mosd a babaruhákat

Babaruhát mosni nem sokban különbözik a többi szennyestől. A cipzárt húzd össze, a patenttal záródó rugdalózókat kapcsold össze, hogy a mosásnál ne nyúljanak meg az anyagok. Nem kötelező külön mosni, a család többi tagjának ruháival közösen is tisztíthatók vagy igény szerint elkülönítve. A hőfok megválasztásában a bevarrt címke jelzéseit vedd alapul. Egyes babaruhákat 40°C-on, a természetes anyagú ágyneműket vagy textilpelenkákat 60°C-on vagy még melegebben ajánlott mosni, és szükség esetén vasalni is lehet, ami segíti a textilek fertőtlenítését.

A legtöbb babaruha világos vagy semleges színű. Ügyelj rá, hogy a színesebb darabok ne fogják be a világosakat, használj színfogó kendőt. A babaruhák mosásához bármilyen mosószert használhatsz. Ha a baba érzékenyebb, akkor válaszd inkább a speciálisan babának kifejlesztett kímélő mosószereket. Ezek a többnyire folyékony állagú mosószerek antiallergének, nem irritálják a kicsi érzékeny bőrét.

Ha bármilyen bőrtünetet tapasztalsz, feltétlen térj át a porról a folyékony állagú mosószerre, mivel ez a könnyebb oldhatóság révén biztosabban kiöblíthető a ruhákból. A modern mosógépeken kifejezetten babaruhák mosására való programok is lehetnek. Ezek a többihez képest bővebb vízben, hosszabb ideig öblítenek, így garantálják, hogy minden mosószermaradványt tökéletesen eltávolítanak.

Környezettudatos mosás

A bolti mosóporok helyett használhatsz olcsó mosószódát is, ami a hagyományos mosószerekben is van, mivel növeli a mosás hatékonyságát. Oldd fel vízben, hogy tökéletesen elkeveredjen.

Az öblítő használata nem igazán ajánlott, mivel a mesterséges illatanyag zavarja a kisbabákat, akik ragaszkodnak anyjuk természetes illatához. Ha mindenképp ragaszkodsz hozzá, válassz enyhébb illatút vagy kevesebbet belőle, hogy ne ingerelje a kisbabát. Az öblítőt friss tavaszi illatot maga után hagyó ecettel is helyettesítheted, ami remekül oldja a vízkövet nem csak a mosógépben, hanem a ruhák szálai közül is, puhítva azokat. Igény esetén illóolajokkal teheted lágyabbá az illatát.

Jó babázást!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek