2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Három énekes három nyelven egy célért, a gyermekekért énekel az év karácsonyi dalában

Három énekes három nyelven egy célért, a gyermekekért énekel az év karácsonyi dalában

A közös zenélés támogató, segítő, felemelő és összekötő erejét mutatja meg a Csendes éj különleges feldolgozása, melyben lovári, angol és magyar nyelven csendül fel a klasszikus ünnepi dal. A december 6-án debütált felvételen Lakatos Mónika, Nótár Mary, Takács Nikolas és a Szent Efrém Férfikar mellett a Közös hang programban résztvevő gyerekek és mentortanáraik zenélnek.

A Közös hang a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia közös programja a felzárkózó településeken élő, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat zenei esélyteremtő programjában tanuló gyerekek művészi integrációjáért. A program során a zenekar tagjai személyes kapcsolatot alakítanak ki a Máltai Szimfóniában hangszeren tanuló gyerekekkel és tanáraikkal, a rendszeres találkozások során közös művészi célokat álmodnak meg, majd a közös próbákat követően együtt lépnek fel.

A Máltai Szimfóniával közös program során a Danubia Zenekar tagjai az elmúlt két évben rendszeresen látogatták a Tarnazsadányban, Tarnabodon és Erken hangszeren tanuló gyerekeket, ahol együtt zenéltek, előkészítve a fellépéseket, ahol a gyerekek és a zenekar tagjai kimondottan ezekre az alkalmakra készült műveket mutattak be.

Idén novemberben és decemberben a Máltai Szimfónia további helyszíneire, Baktakékre, Érténybe, Nyírkátára és Budapest környéki településekre is ellátogat a Közös hang program. A találkozások célja további gyerekek és régiók megszólítása, bevonása a programba, illetve motiválásuk a későbbi közös nagykoncerteken való részvételre, valamint az eddigi együttműködés során bevont gyerekek és tanáraik támogatása.

A Máltai Szimfónia művészeti vezetője, Báder Ernő ötlete volt, hogy a hónapok óta tartó közös munkát ne csak koncerteken, hanem egy közös dalban is megmutassák az ifjú zenészpalánták és mestereik. Így született meg a Csendes éj most bemutatott feldolgozása, melyben hazánk kiemelkedő énekesei, Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas éneklik a vezérszólamot.

„Az idei év mindenkinek hozott nehézségeket, azonban a zene ereje sokat segít. A Közös hang programban nem csupán a nehéz sorsú gyerekeknek szeretnénk életre szóló élményt adni, de fontos üzenetet is közvetít maga a program és a Csendes éj a szerencsésebb helyzetben lévők számra is: hogy a zene hidakat épít, akár a legmeredekebb szakadékokon is átívelve. Nagy öröm volt átélni, hogy mindhárom énekes első szóra igent mondott a felkérésre, hiszen már ők maguk is ismerték a Máltai Szimfóniát és a közös zenei integrációs programunkat, és öröm volt azt is látni, hogy mindenkinek, aki bármilyen módon részese és közreműködője volt a Csendes éj felvételének, mekkora erőt és lendületet adott a közös munka a program folytatásához” – mondta el a karácsonyi dal megjelenése kapcsán Hámori Máté, a Danubia Zenekar művészeti vezetője.

A Csendes éj linkje: https://www.youtube.com/watch?v=JvLtSVxSWBg

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek