2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Egy nap a mesék bűvöletében

Első alkalommal rendezett mesemondó versenyt 2022. február 22-én a József Attila Könyvtár (Miskolc, Szentpéteri kapu 95.) Mátyás király Gömörben címmel. A megmérettetésen Borsod-Abaúj-Zemplén megye kilenc településéről 44 tanuló vett részt.

A szervezők Hunyadi Mátyás születésnapjához időzítették a viadalt, és igyekeztek oldani a versenydrukkot. A könyvtár alagsorában kézműves feladatokat adtak a fiataloknak, valamint szelfi pontot alakítottak ki, ahol ki-ki belebújhatott Mátyás király, Beatrix királyné, a katona, vagy az udvari bolond bőrébe. Az általános iskolások 3 kategóriában mérethették meg magukat. A zsűriben Mészáros Zsoltné a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola könyvtárosa, Tumikné Csurák Ágnes a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár osztályvezetője, valamint Zámborszky Eszter mesepedagógus foglalt helyet. Utóbbi valósággal elvarázsolta a kisdiákokat, ugyanis minden kategória versenye előtt elmondott egy mesét. A bevezetőben arra is utalt a mesemondó, hogy meseértő szemmel, füllel és szívvel hallgassák a különböző meséket.

Az első kategóriában (1-2. osztályosok) 21-en, a másodikban (3-4. osztályosok) 13-an, a harmadikban (5-7. osztályosok) 9-en mondták el az általuk választott kedvenc, Mátyás királyról szóló meséjüket. Miskolc mellett Dédestapolcsányból, Felsődobszáról, Felsőzsolcáról, Mályiból, Parasznyáról Szerencsről, Szirmabesenyőből és Újcsanálosról is érkeztek mesemondók. A sok szép produkció láttán a zsűri nem volt könnyű helyzetben, hogy eldöntse, kik legyenek a kategóriák 1-3. helyezettjei. Az egész délelőttöt átfogó verseny legjobbjai oklevelet és könyvjutalmat vehettek át, de felkészítő tanáraik is kaptak munkájuk elismeréséül ajándékot. A mesemondók jó hangulatban indultak haza, várva a következő hasonló versenyfelhívást. A könyvtár munkatársai pedig már most azon törik a fejüket, hogy legközelebb milyen tematikájú mesemondó versenyt szervezzenek az iskolásoknak.

 

A kategóriák legjobbjai a következők:

 

 1. kat. (1-2. osztályosok):
 2. Sóvágó Csilla Dóra, Szirmabesenyői Szinyei Merse Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 3. Béres Letícia Nóra, Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda, Felsőzsolca
 4. Szintai Kinga, Mályi Móra Ferenc Általános Iskola

 

 1. kat. (3-4. osztályosok):
 2. Vodráska Jázmin, Halmaji Gárdonyi Géza Általános Iskola Felsődobszai Tagintézménye
 3. Farkas Regő, Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola
 4. Molnár Boglárka, Lajos Árpád Általános Iskola, Dédestapolcsány

 

III. kat. (5-7. osztályosok):

 1. Turányi M. Ábel, Hernádnémeti Református Általános Iskola, Két Tanítási Nyelvű és Alapfokú Művészeti Iskola, Kossuth Lajos Tagiskolája, Újcsanálos
 2. Szomor Panna, Pitypalatty-völgyi Református Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Parasznya
 3. Menyhárt Bence, Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola Rónai Ferenc Tagiskolája

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek