2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Egy éves a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) megalakulása és zökkenőmentes modellváltása történelmi lehetőségeket biztosít a korszerű képzési struktúra hazai megalapozásához és a magyar agrárium felzárkóztatásához. Az intézmény első születésnapjáig elvégzett munka pozitív hatásai már most érezhetők: megújult a képzési kínálat, fejlődik az infrastruktúra, megvalósult egy kétlépcsős béremelés, sőt felpezsdült az egyetem sport- és kulturális élete is.

A MATE jogelőd intézményeinek integrációja, az alapítványi modellváltás, az elavult kari struktúra átalakítása, a tantervek modernizálása és a közeljövőben várható fejlesztések elindítása mind fontos eredménynek tekinthetők az elmúlt esztendőből, hiszen minden fiatal olyan egyetem hallgatója szeretne lenni, ami minden téren megfelel a 21. század követelményeinek.

Az egyéves születésnapját ünneplő intézmény iránti bizalom folyamatos növekedését tanúsítja, hogy a 2021/2022. tanévben 24 százalékkal több új hallgató kezdhette meg tanulmányait a MATE-n, miközben két évvel korábban még 40 százalékkal csökkent az agrárképzésekre jelentkezők száma.

A minőségi és gördülékeny oktatási-kutatási tevékenységhez intézményünk egyre erősödő bázist biztosít, hiszen Sarródtól Békéscsabáig immár több mint 600 épület, 13 000 hektár termőföld, húsznál több gazdasági társaság és egy világszínvonalú gödöllői uszoda is a tulajdonunkban van. Az első gyümölcsök pedig már most beértek: a tavalyi évet több mint 100 rendezvénnyel és közel 2000 sajtómegjelenéssel zártuk, hallgatóink 92 OTDK-díjat nyertek, 120 ösztöndíjasunk került be az Új Nemzeti Kiválósági Programba, igazolt sportolóink száma pedig meghaladta az ezer főt” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba rektor.

Mint azt az intézmény vezetője kiemelte, a legfőbb cél az élettudományok minden területén tettre kész, gyakorlatias tudású szakembereket képezni, melyhez a MATE minden lehetséges támogatást megad. Ily módon a gyöngyösi, kaposvári, keszthelyi és szarvasi campusok a vidéki értelmiség jelentős bázisaivá fejlődhetnek, eredményesen szolgálva mind a térségi igényeket, mind a nemzetpolitikai elvárásokat. A hosszabb távú cél pedig az, hogy a szervezetileg és szakmailag megfelelően átalakított MATE a világ első harminc agráregyeteme közé kerüljön, melyre az első év kiemelkedő eredményei alapján minden esélye megvan.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek