2024. 04. 29. hétfő

Péter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Csillogás-villogás – avagy óvakodjunk a flittertől?

Csillogás-villogás – avagy óvakodjunk a flittertől?

Itt a farsang, áll a bál! Az év végi ünnepek elmúlása után a következő alkalom, amikor ér kiöltözni, szép ruhát felvenni, a farsang. Kezdődik a báli szezon, és bár ez a hagyomány már nem olyan, mint a régmúltban, azért szerencsére nagyon sok szakma és egyesület szervezi meg a saját zenés-táncos mulatságát. Ilyenkor egészen biztosan lehet a ruha akár nagyon is csillogós, jöhetnek a különleges kelmék, anyagok, gyöngyök, díszek. De mi a helyzet a flitterrel úgy amúgy? Sokak szerint a flitter rettenetesen közönséges, inkább a színpadi jelmezekhez való. De mit mond róla vajon a divattervező?
„Én nagyon szeretem a flittert! Tervezőként és nőként is nagyon szeretem a csillogást, és szerintem ezzel nagyon-nagyon sokan így vannak” – kezdi Tóth Bori, akinek kollekciójában nagyon sok letisztult ruha mellett azért különlegesebb darabok is felbukkannak. – „A filtternél leginkább arra kell vigyázni, hogy tud optikailag nagyon előnytelen hatást kifejteni. A csillogás nagyon fel tudja hívni a figyelmet a viselő nem tökéletes alakjára, és sokan emiatt szoktak ódzkodni ettől az anyagtól.”
A divattervező szerint a flitternél különösen kell ügyelni arra, hogy milyen minőségű flittert
választunk. Minél apróbb, annál nemesebbnek tűnik. Minél szebb és sűrűbb az anyagnak a
struktúrája, annál minőségibbnek látszik, illetve minél inkább látszik egy textúrának a nem
közönséges csillogása, hanem inkább a mattság felé irányuló, vagy megtört felülete, annál inkább lehet vele jól dolgozni.
„Legjobban a csíkosan feldolgozott flittert szeretem, amit nagyon vékony, hálós alapra dolgoznak fel”
– folytatja Tóth Bori. – „Ennek az az oka, hogy a csíkokkal optikailag nagyon jól lehet játszani, így annak ellenére, hogy egy anyag csillog, meg lehet azt tenni, hogy ezek az eltorzított csíkirányok segítsék a látványt, karcsúsítsanak.”
Egy jó helyen elvágott szoknya, vagy az aszimmetrikus elgondolások nagyon jól tudnak
„alakformálni”, és a flitternek a nehéz karaktere, hogy súlya van és lágyan esik, az megint egy olyan előny, amit elég kevés anyag tudhat magáénak. Úgyhogy annak ellenére, hogy csillog, ezek a gyűrődések, vagy többletanyagok kifejezetten jól tudnak kinézni a viselőjének testén.
„Akármilyen anyaghoz nyúlok tervezéskor, mindig az a szempont, hogy a visszafogott elegancián és letisztult klasszikus összeállításon ne lőjünk túl” – mondja Bori. – „Személy szerint sem azt gondolom fontosnak, hogy ha megjelenek valahol, akkor az egész terem megálljon és engem nézzen.
Folyamatosan azt tartom szem előtt, hogy bármi, amit tervezek, így a flitter is, integrálható legyen egy olyan ruhatárba, ami alapvetően a letisztult klasszikus értékeket, nőies értékeket hangsúlyozza ki,a hétköznapok szintjén is. Egy felső, egy bomber, egy koktélruha, ami könnyen kezelhető, behajtható egy bőröndbe, és ugyanúgy néz ki, amikor kivesszük majd.”
A flitter nagyon dekoratív, elegáns fénye lehet, hogyha jó az anyagválasztás, úgyhogy ne
idegenkedjünk tőle, ha megtetszik egy kicsit csillogósabb darab, nyúljunk merészen utána, és ne csupán farsang idején.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek