2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Borbély Zsuzsa, a film- és irodalomterapeuta

Borbély Zsuzsa hosszú évek óta dolgozik filmes újságíróként, így gyakran megkapta azt a kérdést a barátaitól, ismerőseitől, hogy mit érdemes megnézni a moziban, vagy a streaming szolgáltatóknál, és javaslatai, amelyek az ismerőseit foglalkoztató kérdéseket vették alapul, a visszajelzések alapján igen találóak voltak.

Így bukkant rá az irodalomterápiára is. Meglátása szerint „a filmek, sorozatok és regények, amiket nézünk, olvasunk segíthetnek rálátni az életünkben felbukkanó problémákra, a minket foglalkoztató kérdésekre, sőt az esetleges megoldási módokat is felvillantják.”

Saját foglalkozásain regények, filmek, sorozatok alapján segít felismerni a részvevőknek a saját életük nehézségeit, élethelyzeteit, például az egyes szereplőkhöz való viszonyulásuk nyomán. A 6-8 alkalmas csoportfolyamat mindvégig egy regény, film vagy sorozat mentén halad, de a másfél órás ülések különböző témákat járnak körbe. Egy rövid ráhangolódást követően indul el a valódi beszélgetés az egyes alkotásokból vett rövid részletek alapján, és alkalmanként írásos, otthon elvégzendő feladatokat is kaphatnak a résztvevők, mint például egy levél megírása az egyik szereplőhöz, vagy fiatalabb/idősebb önmagukhoz.

Borbély Zsuzsa film- és irodalomterapeuta kiemelte: „A film- és irodalomterápia szerintem elsősorban azok számára jelenthet jó lehetőséget, akik még nem foglalkoztak korábban önismerettel, nem szánták rá magukat arra, hogy elmenjenek egy pszichológushoz, de nyitottak saját maguk mélyebb megismerésére. Az ismerős regények, sorozatok barátságos, biztonságos közeget teremtenek számukra. Ennél a módszernél a tagok eldönthetik, milyen mértékben nyílnak meg, mennyit osztanak meg a többiekkel, és kipróbálhatják, milyen csoportban dolgozni.”

Az egyes ülések alapos felkészülést igényelnek a terapeuta részéről, de az előzetesen elképzelt irányokat, témákat bármikor felülírhatják a csoporttagok gondolatai. Például egy Agatha Christie-csoport ülésein elsősorban az otthon, a különcség vagy a rejtély az általános hívószavak, ám előfordult már, hogy egy foglalkozás alkalmával a csoporttagok időről időre visszatértek a család témájához.

 

Az irányított beszélgetések alatt a csoportvezető arra is törekszik, hogy a lehető legváltozatosabb háttérű, de egymással együttműködni képes emberek dolgozhassanak együtt. A témaként szolgáló alkotások általában mind Borbély Zsuzsa kedvencei, és az üléseken részt vevők is hasonlóan lelkes rajongók, így mindig nagy élményt jelent, hogy a csoport tagjai olyan mélységekben tudnak beszélgetni bizonyos kérdésekről, amihez esetleg a saját társaságukban nem találtak partnert. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a mű mélyreható ismerete nélkül nem lehet csatlakozni, sőt kifejezetten hasznos, ha néhány csoporttag nem rajongó, hiszen az ő véleményüket semmilyen előzetes tudás nem befolyásolja, teljesen új szempontokkal szolgálhatnak a többieknek. Például amikor a Büszkeség és balítéletet körbejáró csoport egyik tagjának Mary Bennett – a rajongók által nem túlságosan kedvelt karakter – lett a kedvence, az egész csoport másként kezdett el gondolkodni az új meglátás alapján.

 

Hamarosan ismét indul egy a Büszkeség és balítélet adaptációin alapuló csoport, valamint a Szívek szállodája sorozattal foglalkozó csoport is, illetve tervben van egy újabb krimi témájú csoport, és egy Rejtő Jenővel foglalkozó is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…