2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Babáktól a nyugdíjasokig – számtalan boldog pillanatot hozott a most záruló Zsolnay Kert projekt

Babáktól a nyugdíjasokig – számtalan boldog pillanatot hozott a most záruló Zsolnay Kert projekt

A járványhelyzet ellenére is több mint 4100 látogatóval zárult a pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. Zsolnay Kert -közösségek a Zsolnay Negyedben című projektje, amelynek keretében 266 ingyenes, közösségépítő programot szervezett a cég.

2019. október 1-jén indította el a Zsolnay Örökségkezelő a Zsolnay Kert – közösségek a Zsolnay Negyedben (TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2018-00024 sz.) programsorozatot, amelynek keretében a közösségépítésben vállalt aktív szerepet, valamint a családok ifjabb és idősebb tagjainak kínált élményszerű, ugyanakkor tartalmas időtöltést az ingyenes programok által.

A szervezők célkitűzései között szerepelt, hogy az új, innovatív szakkörökön, ismeretterjesztő előadásokon és az összefogáson alapuló klubfoglalkozásokon, kulturális rendezvényeken keresztül szélesebb célcsoportok elérésével minden korosztályt, és eltérő élethelyzetű pécsi polgárt megszólíthassanak, őket új közösségekbe vezethessék.

A projekt programjai között szerepeltek ismeretterjesztő előadások zenehallgatásról, a Zsolnay családról és Pécs történetéről. A babák zenés, a családok pedig különféle játékfoglalkozásokon vehettek részt, ahol a klasszikus játékok (legó, dupló, társasjátékok) mellett a legmodernebb tudományos Lux, vagy BBC micro:bit készleteket is kipróbálhatták az ÉlményMűhelyben. Az alkotó kedvűek hímes tojást díszítettek, majd digitalizálták is az utókornak, de sikerrel zajlottak a kézimunka, gyöngyfűző, origami és kerámia klubok, szakkörök is. Sőt, az idősebbek a Szenior tánc programok alkalmával fiatalosan táncra is perdültek.

A programok hamar közkedveltek lettek, több visszajáró résztvevőjük volt, és aktív klubélet alakult ki a rendszeres foglalkozásoknak köszönhetően. A Herkules Műhely – mely több programnak adott helyet – a Zsolnay Negyed közösségi színterévé vált. Valódi kapcsolatok születtek és mélyültek el. A projekt megvalósítását sajnos megakasztotta a koronavírus járvány több hulláma is. A korlátozások feloldásával 2021. júniusától indultak újra a programok, ám az érdeklődés a látogatók óvatossága miatt visszafogottabb volt a korábbiakhoz képest.
A projekt keretében 264 kisebb közösségi programot és 2 nagy rendezvényt szervezett a cég, melyeken összesen 4 116 fő vett részt.
A Zsolnay Kert projekt a Széchenyi 2020 Területi-és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül, a Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösség szervezése a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva című felhívásba illeszkedik, és az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek