2023. 09. 25. hétfő

Eufrozina, Kende
1 EUR 387 HUF
1 GBP 446 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Az oktatás és az infrastruktúra megújítása fémjelzi a MATE harmadik tanévét

Az oktatás és az infrastruktúra megújítása fémjelzi a MATE harmadik tanévét

Lezárult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) harmadik tanéve, mely során 3.863 hallgató tett sikeres záróvizsgát és 120 fő szerzett PhD-fokozatot. A tanévben kiemelt fontossággal bírt az oktatás és az infrastruktúra megújítása, így az intézmény több mint 10 milliárd forintot fordított az épületek, tantermek energetikai korszerűsítésére és több új képzés indult a 21. századi trendeknek megfelelően.

Dr. Gyuricza Csaba rektor a Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett tanévzáró ünnepségen felidézte, hogy a MATE megalapításával megalakult az agrárfejlődés tudományos hátországa, amely mindent megtesz a terület szakember-utánpótlásáért. „Arra törekszünk, hogy a következő évtizedekre az élettudományok minden területén tettre kész, gyakorlatias tudású szakembereket képezzünk, mivel a mezőgazdasági fejlődés kulcsa a minőségi agárszakember” – emelte ki az intézmény vezetője.

Mint mondta, a szakember-utánpótlás biztosítása és az agrárpálya repozicionálása érdekében a MATE egész tanévben erős tudománynépszerűsítő sajtókommunikációt folytatott és élményalapú programokkal népszerűsítette a high-tech agrárium vívmányait a Z- és α-generációval, szüleikkel, tanáraikkal és a nagyközönséggel. A MATE minden intézetét megmozgató és a PR Excellence Hungary Award Aranydíját elnyert összehangolt kampány nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a felvételizők száma az országos átlagnál mintegy 15%-kal többel, több mint 40%-kal nőtt az előző évihez képest, azaz 8.388 fő nyújtotta be jelentkezését a MATE-ra.

A rektor beszédében kitért arra is, hogy az egyetemi listákon egyre többször lehet találkozni magyar felsőoktatási intézményekkel, a MATE is újabb ötven helyet javított az egyik legismertebb ranglistán. A sikerekben fontos szerepet játszik a kutatói partnerhálózat, a közös publikációk, valamint a külföldi hallgatók növekvő száma is.

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár beszédében azt hangsúlyozta, hogy az egyetemi struktúra új alappillérei az autonómia, a versenyképesség és a kiszámíthatóság, az állam hátrébb lépett. Mint mondta, a modellváltás sikerét mutatja az is, hogy idén 33%-kal többen jelölték meg első helyen a MATE valamelyik képzését. „2024-ben is minden forrás rendelkezésre áll, hogy egy erősebb, kiterjedtebb mobilitási programot tudjunk biztosítani, hiszen az európai együttműködés mellett vagyunk” – fogalmazott.

Az ünnepség keretében több mint hatvan egyetemi kitüntetést is átadtak a legkiválóbb oktatóknak, kutatóknak, munkatársaknak és külső partnereknek, magas színvonalú tevékenységük elismeréseként.

A MATE tiszteletbeli doktorává avatták Dr. Vijai Kumar Gupta professzort, a Scotland’s Rural Collage munkatársát tudományos aktivitásáért és elhivatottságáért, valamint az egyetemnek nyújtott önzetlen támogatásáért. Szintén tiszteletbeli doktorrá avatták Dr. Birkás Márta professzorasszonyt nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos és szakmai tevékenységéért, valamint a MATE és jogelőd intézményei hírnevének fenntartása és erősítése érdekében végzett munkájának elismeréseként.

A Kosáry Domokos-díjat Fonyó Istvánné nyugalmazott könyvtári főigazgató, a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás folyóirat idén leköszönő főszerkesztője, a hazai könyvtárügy elkötelezett szaktekintélye részére adták át, az egyetemi könyvtárakért és a tudományos tájékoztatás területén végzett több évtizedes kimagasló munkássága elismeréseként, valamint követendő kivételes emberi értékrendjéért.

További kitüntetések:

MATE aranygyűrű:
Dr. Mézes Miklós

MATE aranyérem:
Balázs Gusztáv
Dr. Bujdosó Zoltán
Dr. Dragovácz Nikoletta
Dr. Sütő Zoltán Balázs

MATE ezüstérem:
Dr. Bánkúti Ilona Gyöngyi
Csernich Sándor Józsefné
Dombóvári László Péterné
Dr. Keszthelyi Sándor

MATE babérkoszorú:
Dr. Bodor-Pesti Péter
Éder Zsófia Hajnalka
Dr. Pajor Ferenc
Rezsabekné Kassai Krisztina
Villányi Krisztina

Pro Negotio Universitate:
Bencéné Dr. Fekete Anikó Andrea
Dr. Halas Veronika
Dr. Lukács Gábor

Rektori dicséret:
Ács Renáta
Bényi Erzsébet
Dr. Csóka Mariann
Fonyódi Tivadar
Dr. Karacs-Végh Anita
Dr. Kobolák Julianna Ilona
Dr. Koncz Gábor
Laczkóné Rimóczi Erzsébet
Lukács Helga
Dr. Márton Mihály
Dr. Menyhárt László
Molnár Katalin
Nagyné Dr. Kiszlinger Henrietta
Némethné Éberling Éva
Róth Aranka Gyöngyi
Dr. Rudnák Ildikó
Ruttner Klára
Szelthaffner Beáta
Dr. Tarnawa Ákos
Ványiné Surman Ildikó

Professor emeritus cím:
Dr. Anton István
Dr. Babinszky László
Dr. Farkas István
Dr. Farkasné Dr. Fekete Mária Magdolna
Dr. Romvári Róbert
Dr. Szabó Ferenc

Címzetes egyetemi tanári cím:
Auböck Maria
Dr. Dani Rusirawan
Dr. Eleőd András
Kárász János
Dr. Németh Csaba
Dr. Renner Tamás
Dr. Vajda László Sándor
Dr. Zöldréti Attila

Címzetes egyetemi docensi cím:
Dr. Barna György
Daróczi Imre
Dr. Gergely László
Dr. Mihály Botond
Dr. Nagy Géza
Nagy Imre
Dr. Takács Péter
Zilai Zoltán

Forrás: MTI/MATE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek