2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

A színek életünk részei

Simigné dr. Fenyő Sarolta: Életünk és a színek című művét mutatják be 2022. április 29-én, pénteken a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban (3530 Miskolc, Mindszent tér 2.). A könyvet dr. Bodnár Ildikó a Miskolci Egyetem egyetemi docense ajánlja az olvasók figyelmébe. Köszöntőt mond Ruda Gábor a kiadó Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület elnöke.

 

A kötet szerzője a Miskolci Egyetem Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének egykori vezetője, nyugdíjas egyetemi docens, aki az első fejezetben a valóság színeit mutatja be. Célja a figyelem felkeltése, és a színek jótékony hatásának megismertetése, annak kiemelése, hogy a színek nem önmagukban léteznek, hanem az úgynevezett színhordozó tárgyak felületén jelennek meg. A színeket látással érzékeljük, ahhoz, hogy lássuk őket, fényre van szükség, és a jelenség a különböző hullámhosszú fénysugarak visszaverésén alapul. A könyv fejezeteinek célja, hogy megismertesse az olvasót a valóság színeivel, valamint a színnevek világával, a színek és a színnevek pozitív és negatív hatásával. A hétköznapi ember számára a szín nem egy tárgy, amit meg lehet tapintani vagy kézbe lehet venni, hanem tárgyak tulajdonsága, azok egyik jellemzője. A szerző ismeretterjesztő munkája kitér arra is, hogy a színek a különböző kultúrákban más jelentéstartalommal bírnak. A zöld nálunk az újjászületés, a remény és a természet ébredésének a színe, Kínában a féltékenységé Franciaországban a halál színe is lehet. A Magyar értelmező kéziszótár szerint a szín anyagi jelenségeknek látással érzékelhető tulajdonsága, amely a különböző hullámhosszú fénysugarak visszaverésén alapul. Johannes Itten svájci festő és művészpedagógus azt állítja, hogy „Színek nélkül halott lenne a világ, nem lenne benne élet.  A színek a fény gyermekei, a fény pedig a színek anyja”.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…