2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • „A szép szavakért”: Pécsi Ildikó Emlékgála Gödöllőn

„A szép szavakért”: Pécsi Ildikó Emlékgála Gödöllőn

Felemelő és megható volt a mai délelőtt, amelyet a gödöllői Királyi Kastélyban láthattak a meghívott vendégek, az Erzsébet királyné emlékére rendezett vers- és prózamondó verseny Pécsi Ildikó Emlékgáláján. A Gödöllői Királyi Kastély, a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete és a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ volt a főszervező.

 

 

 

26 éve rendezik meg városunkban az Erzsébet szavalóversenyt, amelynek Pécsi Ildikó volt a megálmodója, díszelnöke, fővédnöke, lelke-motorja. Idén az Ő emlékére adtak műsort az elmúlt évek versenyzői. Az egykori kisiskolások mára felnőttek, az élet sok-sok területén élnek és dolgoznak, de egy dolog örökre megmaradt nekik, s ez a vers szeretete. Az emlékműsor első részében, Ők mondták el egy-egy kedves versüket, énekeltek néhány csodaszép megzenésített verset.

A művész nevét viselő színtársulat pedig Heltai Jenő: A néma levente című, verses, színpadi játékából adott elő egy rövid részletet – rádiójáték-szerűen, mert megtudtuk L. Péterfi Csabától, – Ő a színésznő szellemi hagyatékának gondozója – azért esett erre a darabra a választás, mert egykor ebben Pécsi Ildikó alakította a királyné szerepét, s az idén a szerző születésének 150. évfordulója van, akinek szintén kötődése van Gödöllőhöz, hiszen a nyaralója Máriabesnyőn volt.

 

 

 

 

Készült egy elegáns emlékdíj is ebben az évben, amelyet Szlávik Jánosné, a Gödöllői Királyi Kastély Egyesület elnöke mutatott be a vendégeknek.

A szavalóversenyt jövőre is megszervezik Gödöllőn, igaz már Pécsi Ildikó „fizikai” jelenléte nélkül, de a szelleme, hagyatéka mindörökké fémjelzi majd a nemes versengést.

Úgy gondolom, hogy büszke lehet az a város, ahol egy ilyen nagy művész tanított meg százakat a szép szóra, a szép kiejtésre, a tiszta beszédre és boldog lehet az a művész, ott fenn, akinek egy város és lakói, ilyen szeretettel őrzik az emlékét.

-obe-

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek