2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A kék nefelejcs vált a magyar történelem hősei iránti tisztelet új szimbólumává

A kék nefelejcs vált a magyar történelem hősei iránti tisztelet új szimbólumává

December 11-től az utolsó gyertya meggyújtásáig tűzzünk kék nefelejcset a kabátunkra!

Még 2020-ban indult egy új kezdeményezés, amelynek célja, hogy a nefelejcs újra a magyar hősök előtti tisztelgés mindenki által viselt szimbóluma legyen. A szervezők azt szeretnék, ha a limanovai csata győzelmének évfordulóján, december 11-től az utolsó gyertya meggyújtásáig mindenki kék nefelejcset tűzne a hajtókájára. Ezzel fejeznénk ki tiszteletünket a magyar történelem hősei előtt, emlékezve egy sokáig elfeledett, ám méltán hősies küzdelemre. 

Új, a magyar emlékezéskultúrát támogató kezdeményezés indult 2020 őszén. Célja, hogy a magyar történelem elfeledett hőstetteit felidézve, emléket állítva megalapozza, kiteljesítse a határokon átívelő büszkeségérzetet, hazaszeretetet.

Az emlékezés szimbólumaként azt szeretnénk, ha a kokárda március 15-ei viseléséhez hasonlóan december 11-től az utolsó gyertyagyújtásig mindenki kék nefelejcset tűzne a hajtókájára, ezzel állítva emléket a magyar történelem egy sokáig elfeledett, ám méltán hősies küzdelme előtt. A kék nefelejcs az emlékezés és a hűség virága, viselése történelmünk hőseinek tiszteletét is szimbolizálja.

Az első világháború nagy csatájában hatalmas győzelmet arattak a magyarok lengyel földön, Limanova mellett, 1914. december 11-én. Egy maroknyi magyar huszár hazaszeretete, bátorsága és önfeláldozása megállította az orosz sereg előretörését azáltal, hogy a Dunajec folyó mögé verték vissza a Krakkó irányába áttörni készülő ellenséges csapatot.

Hogyan kapcsolódik mindehhez a nefelejcs? A nefelejcs az emlékezés és a hűség virága. Halotti koszorúba, csokorba, búcsúzóknak, messzi útra indulóknak is ez a virágot szokták ajándékozni. A nefelejcs a reményt is szimbolizálja, ezért a csatába készülő katonáknak ezt a virágot tűzték a gomblyukába az otthon maradt szeretteik.

„Ezt a régi magyar hagyományt szeretnénk feléleszteni. Azt szeretnék, ha a nefelejcs újra a magyar hősök előtti tisztelgés viselt szimbóluma lenne. Szeretnénk megmutatni, hogy nem felejtettük el őket, és köszönjük az országért hozott áldozataikat” – emelték ki a kezdeményezők.

A nefelejcset azért tűzzük a kabátunkra és viseljük büszkén december 11-től, hogy így tisztelegjünk a limanovai csata hősei előtt. Hordjunk mi is nefelejcset a gallérunkon, és emlékezzünk a magyar hősökre! Azért választottuk a december 11-i dátumot, mert a limanovai csata egy méltatlanul elfeledett, ugyanakkor kiemelkedő magyar győzelem volt több mint ezeréves történelmünkben.

A nefelejcs huszárpaszomány a hajtókán ugyanakkor nem csupán a limanovai hősökért szól, hanem minden magyar hősért, akik saját életüket áldozták fel a csatatéren. Hordjunk mi is nefelejcset a gallérunkon, és emlékezzünk hőseinkre!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ha lemaradtál vagy kimaradtál
Bizonyára sokan vannak azok, akik a február 15-i megadott határidőig nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, most mégis úgy döntenek, hogy szeptem…

További cikkek