2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

A fény ünnepe

A Részvétel Hete záróprogramja a PONTközPONTban

Pezsgés, változatosság, közösségépítés és „fényes” programok. A PONTközPONT volt az utolsó helyszíne Miskolc város önkormányzata kezdeményezéseként induló Részvétel Hete eseménysorozatnak. A hely több mint egy évtizede várja mozgalmas programokkal a városiakat.  Itt kezdte el működését ugyanis a település első, civilek által fenntartott és valódi részvételiségre összpontosító közösségi tere, amely azóta is töretlenül hűséges célkitűzéséhez.

 

A Részvétel Hete záróprogramja elsősorban a közösségi térhez kapcsolódó csoportoknak kínált bemutatkozási lehetőséget.  Az eseményre érkezőket ínycsiklandó sütiillat fogadta, amely nemcsak csokiban úszott, hanem fényes aranysújtás díszítette előrevetítve a fény kulcsszerepét a szombati összejövetelen. Kézműves foglalkozások – ezek között kitűzőkészítés, tervezőnaptár színezés,  társasjátékozás, polaroid fotósarok – csalogatta a látogatókat.  De nem maradt el az interaktív népi hangszerbemutató Boncsér Gábor segítségével és a néptánc sem Hejczei Gabi és Repka Gyula közvetítésével. A PONTközPONT a Magyar Néptánctanfolyamnak is helyet ad. A térhez kapcsolódó  kisközösségek közül jelen volt az ÉKKŐ Egyesület a szívpárnaprogrammal. Zámborszky Eszter népi mesemondó tanulságos történettel készült és nagy átéléssel mesélt.

 

A protokoll családias körülmények között zajlott, Varga Andrea alpolgármester asszony foglalta össze a Részvétel Hete kezdeményezése lényegét, amely elsősorban az önkormányzat döntéseit is segítő nyitott jelenlétre épít a közösségekben. A fény téma, a többi Részvételi Ponthoz hasonlóan, a Weidlich udvarban is látványosan jelent meg.  A résztvevők közösen írták ki a PONTközPONT nevét mécsesekkel. Több mint 250 láng világított a feliratban. Az esemény pezsgőzéssel és közösségi beszélgetéssel zárult.

 

A PONTközPONT a jövőben a Jókai városrész és a belváros Részvételi Pontjaként szolgálja majd a miskolciakat. Ennek előzménye a négyéves múltra visszatekintő „Jó a Jókain! – közös programok, közös identitás” című projekt volt. Az eddigi tapasztalatokra alapozva, az állampolgárok igényeire figyelve, kaptak ott hangsúlyt a kezdeményezések, így valósulhatott meg a Részvételi Pontban az állampolgári jelenlét. Tíz részvételi fórum előzte meg – először negyedévente, majd félévenként egyszer – a kiteljesedést. A kötetlen beszélgetések és találkozók során a városrészt és az ottélőket érintő kérdésekről, ötletekről volt szó. Ennek mentén született például a gyerekeket a cumizásról leszoktató Cumifa önkéntesek kivitelezésével. Egy TOP-os pályázatnak köszönhetően is érkezett meghívás a Részvételi Pont kialakítására.

 

A jövőt illetően a PONTközPONT régi és újonnan induló programjaival csalogat a közösségi térbe: többek közt Kishonthy-Kardos Rita testorientált coach interaktív előadássorozata és a férfiaknak szóló Apakényeztető program, de újra elindul a korábban nagy népszerűségnek örvendő HR tanácsadás Szőllősi Andreával, valamint további érdekes előadásokra, kulturális programokra, klubokra, gyermek- és felnőttrendezvényekre is számíthatnak a látogatók.

 

A közösségi tér hétköznaponként elérhető Miskolc belvárosában, azok számára is, akik csupán egy jóízű beszélgetésre vágynak. A gyermekkel érkezők igénybe vehetik az ételmelegítési, pelenkázási lehetőségeket és természetesen a játékpolcnál is elidőzhetnek. Érdemes benézni! Az aktuális programokról a szerveződés közösségi oldala nyújt információt.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek