2024. 04. 29. hétfő

Péter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A felsőoktatási intézmények felgyűrhetik az ingujjukat

A felsőoktatási intézmények felgyűrhetik az ingujjukat

Az EU-s források és nemzetközi kapcsolatok hiányával kell szembenézniük

Budapest, 2023.07.25. – A hazai felsőoktatási intézmények különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek szeptembertől, ha fejlesztésre és beruházásra is szeretnének forrásokat elkülöníteni. Önállósodással és jól átgondolt, nemzetközi stratégiával, együttműködések kialakításával azonban sikerrel kormányozhatják hajójukat – derül ki a brüsszeli irodával is rendelkező tanácsadó cég, az EuroAtlantic Zrt. összefoglalójából. Mivel jelentős központi költségvetési támogatásra nem számíthatnak a hazai felsőoktatási intézmények, az európai uniós források folyósításának időpontja pedig továbbra is kérdéses, az egyetemeknek fel kell gyűrni az ingujjat és a források előteremtése érdekében megtenni a szükséges lépéseket, mindezt szemléletváltással, külföldi kapcsolatok kiépítésével.

Hiány biztosan van

A felsőoktatási intézményrendszer különösen nehéz helyzetbe került. Az előző hétéves EU-s költségvetési ciklusban Magyarország az összes tagállam számára rendelkezésre álló közvetlen forrás nagyon csekély, mindössze 0,9 százalékát hozta el, amely azt is megmutatja, hogy a magyar egyetemek sokkal nagyobb arányban hívhattak volna le közvetlen forrásokat, mint ahogy azt tették. Mindemellett jelentős központi költségvetési támogatásra sem számíthatnak, a fent említett európai uniós források – amelyeket beruházási és fejlesztési célokra lehet fordítani – folyósításának időpontja továbbra is kérdéses. Azonban a legkomolyabb nehézséget az jelenti, hogy a közvetlen forrásokat biztosító Horizon és Erasmus ösztöndíjasok köréből a magyar egyetemeket kizárták. A kialakult helyzet kapcsán Fellegi Áron, az EuroAtlantic elmondta: “Stratégiai szemléletre van szüksége az egyetemeknek és közvetlen környezetüknek ahhoz, hogy a finanszírozási kihívásokkal szembe tudjanak nézni. A kialakult helyzetet európai uniós jelenléttel, brüsszeli reputáció-menedzsmenttel, nemzetközi hálózat építésével és a partneri kapcsolatok bővítésével lehet újra egyensúlyba hozni. A szakmai elszigeteltséget csak így lehet kivédeni, ami kritikusan fontos lépés a későbbi partnerségi megállapodásokhoz és konzorciumokban való részvételi lehetőségekhez.”

A magyar egyetemek már próbálgatják szárnyaikat nemzetközi vizeken
A nemzetközi kapcsolatrendszer kialakítása, vállalati együttműködések létrehozása és sikeres forrásbevonás időt és energiát igényel. Vannak már hazai intézmények, akik ebbe belevágtak és munkájukkal lehetőségeket teremtettek hallgatóiknak. A Center for World University Rankings (CWUR) tavasszal készült globális rangsora szerint például az Eötvös Loránd Tudományegyetem 517. helyén szerepel, ezzel a világ egyetemeinek legfelső 2,6 százalékához tartozik. “Az ELTE előkelő helye ebben a rangsorban jól mutatja, hogy az intézmény már megfelelő rutinnal rendelkezik  a nemzetközi kapcsolatépítés terén, és évek óta alkalmazzák azt a stratégiát, amely lehetővé teszi számukra, hogy közvetlen források lehívásában sikeresek legyenek. – tette hozzá Fellegi Áron.

Zajlanak az egyeztetések

A felsőoktatás krémje július 27-29 között Esztergomban gyűlik majd össze, hogy az MCC Feszt keretében eszmét cseréljen többek között a magyar felsőoktatás fejlesztéseinek lehetőségeiről, a külföldi, azon belül is európai uniós stratégiaépítés szükségességéről, mikéntjéről. A szakmai programokon az EuroAtlantic felsőoktatással foglalkozó szakértőivel is találkozhatnak a szervezet standján a résztvevők.

 

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek