2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Dankó Pista Emléknapon a cigányzenét ünnepli Magyarország

A Dankó Pista Emléknapon a cigányzenét ünnepli Magyarország

Június 15-én számos étterem, kávézó és cukrászda teraszán gondoskodik majd élő zene a vendégek jó hangulatáról. A Dankó Pista Emléknap célja, hogy felélessze a kávéházi és éttermi cigányzene hagyományát és felhívja a figyelmet az unikális műfaj kulturális és turisztikai jelentőségére. A maga korában világhírű prímás születésnapjához igazított rendezvény egyben a Muzsikáló Magyarország 2024 program nagyszabású nyitórendezvénye is, amelyre az ország számos pontjáról érkeznek magasan képzett zenészek.

 

Jelenleg hazánkban mintegy 120-130 zenekar 550-600 zenésszel ápolja az éttermi, kávéházi cigányzene hagyományát. Pályán maradásuk támogatása és a vendéglátóhelyi muzsikaszó megőrzése érdekében folytatódik a Muzsikáló Magyarország program, amelyet Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke jelentett be április végén a komplex, 15 milliárd forint keretösszegű ágazati támogatási program egyik pilléreként. Ennek köszönhetően idén összesen 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhat közel 500 cigánymuzsikus. A program így négy hónapon keresztül biztosítja a zenészek vendéglátóhelyi foglalkoztatását, egyben hozzájárul ahhoz is, hogy az éttermekben emlékezetes időt töltsenek a vendégek.

 

A program nyitórendezvényeként szervezi meg a Magyar Turisztikai Ügynökség a Dankó Pista Emléknapot. A június 15-i eseményre az ország minden szegletéből érkeznek a kávéházi cigányzenét játszó zenekarok, hogy a főváros közönsége előtt felelevenítsék azt a kort, amikor az éttermek és kávézók zömében a vendéglátást cigánymuzsika kísérte. A 4-6 fős, hegedűsből, brácsásból, bőgősből álló, cimbalmossal és klarinétossal is kiegészülő zenekarok előadásában felcsendülnek majd komolyzenei átiratok, csakúgy, mint opera-, vagy operettrészletek. De hallhatók lesznek majd híres filmzenék, musical dallamok és klasszikus slágerek. Mindezek mellett pedig a szakmai zsűri által kiválogatott zenészek ízelítőt adnak Dankó Pista örökségéből is, megidézve egy-egy híres nótáját.

 

A több évszázados múltra visszatekintő kávéházi cigányzene olyan különleges műfaj, amely nemcsak a hazai gasztronómiai kínálat biztosította vendégélményt színesíti, hanem magas művészi színvonalával hozzájárul Magyarország nemzetközi imázsához is. Az éttermi cigánymuzsika megőrzése, népszerűsítése igy nem csak turisztikai szempontból jelentős feladat, de egyben kulturális kötelességünk is. A prímás születésnapjához igazított Dankó Pista Emléknappal célunk, hogy visszahozzuk az élő zene varázsát az éttermekbe és rávilágítsunk annak szolgáltatási színvonalemelő és vendégvonzó képességére” – emelte ki Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

 

Az együttesek a nap folyamán háromszor 45 perces időtartamban muzsikálnak, az egyes blokkok között 15 perces szüneteket tartva.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ünnepi Könyvhét
Egy tűt nem lehetett volna leejteni ma az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten a Vörösmarty téren. Több száz kiadó, több ezer ember, több tízezer könyv bi…

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…