2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • 50 éve várja olvasóit a Szentpéteri kapui könyvtár

50 éve várja olvasóit a Szentpéteri kapui könyvtár

A jubileum alkalmából ünnepséget rendeznek 2021. november 16-án, kedden 10 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri kapu 95.). A jeles alkalomra kulturális programmal készülnek a szervezők.

A József Attila Könyvtár 1971 óta számít olvasóira a megyei kórház főbejáratával szemben lévő épületben. A mintegy 600 négyzetméternyi alapterületen működő bibliotéka elsősorban a Szentpéteri kapuban élők, dolgozók, valamint a várost északról övező települések lakóinak ellátását szolgálja. A több mint 70.000 dokumentumot tartalmazó állományt a sokszínűség jellemzi, hiszen a szépirodalom, az ismeretterjesztő művek mellett, a gyermek- és ifjúsági irodalom széles választékát egyaránt megtalálhatjuk. A megújult belső terű könyvtárban lehetőség nyílik napilapok és folyóiratok olvasására és kölcsönzésére is. A reprezentatív képzőművészeti gyűjteményben albumok, monográfiák, lexikonok, esztétikai kézikönyvek, tárgyi néprajzi, könyvművészeti, írástörténeti, fotóművészeti szakkönyvek, reprodukciók, művészeti diák találhatók.

Az elmúlt 50 év alatt számtalan képzőművész tárlatát láthatták az érdeklődők: a kiállításokon a magyar grafika színe-java felvonult (a hetvenes években például Reich Károly, Würtz Ádám, Kass János, Feledy Gyula és mások), napjainkban amatőr művészek számára is ad bemutatkozási lehetőséget, illetve kiállításokat szervez kortárs művészek számára.

A könyvtár állandó programjai közé tartozik a Lurkótanya nevet viselő kézműves foglalkozás, de szerveznek papírszínházas mesefoglalkozást, Mesék a dobozból címmel. Klubjaik közül a Mesekockák diafilmklub, valamint a 7Próba társasjátékklub a fiataloknak, a Gémeskút társasjátékklub pedig a felnőtteknek kínál kikapcsolódást. A Vedd fel a fonalat! – Gombolyag klub horgolók és kézimunkázók köre segít a foltvarrás, kötés, horgolás és hímzés hatékonyabb elsajátításában. Havonta egyszer Alkossunk együtt! címmel nyílt festőnapot is rendeznek lelkes, festeni szeretők számára.

November 16-án ünnepel a könyvtár. Az eseményre meghívást kaptak a régi és új olvasók, munkatársak. Az ünnepségen Szopkó Tibor Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere, Fedor Vilmos polgármesteri megbízott, Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok és Csoma-Simon Mária, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár megbízott igazgatója mond köszöntőt. A rendezvényen fellép dr. Ritter József gitárművész és Sáry Veronika, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda tanulója.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Költözz költséghatékonyan!
Minden ember törekszik arra, hogy pénzügyeiben tudatos legyen: igyekszünk beosztani azt, amink van. Ha vásárolunk valamit, mindig tekintettel vagyunk …

További cikkek