2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Városvédelmi Egyeztető Testület: egyeztetés a Pénzügyminisztériummal

Városvédelmi Egyeztető Testület: egyeztetés a Pénzügyminisztériummal

A Városvédelmi Egyeztető Testület Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere kezdeményezésére jött létre, minden szerdán ülésezik, döntéseket hoz, hogy biztosítsa Miskolc működését a brutálisan megemelkedett energiaárak ellenére is.

Veres Pál a szerdai ülésen arról tájékoztatta a testület tagjait, hogy csütörtökön újabb egyeztetés lesz a Pénzügyminisztérium vezetőivel az elszabadult energiaárakkal összefüggő finanszírozási problémákról, amelyet kormányzati szerepvállalás nélkül nem tud megoldani Miskolc vezetése.

 

Miközben a szaktárcákkal folyamatos az egyeztetés, helyben is számos költségtakarékossági intézkedést kell meghoznia a városnak. Korábban döntöttek a szakemberek a fiókkönyvtárak, múzeumi telephelyek, egyéb városi intézmények működésének szüneteltetéséről, de Miskolc MJV Polgármesteri Hivatalának dolgozói is egy épületbe költöztek.

 

Miskolc MJV Önkormányzata költségtakarékossági tervet nyújtott be a szaktárcákhoz, ebben megjelölve az alapellátásban a forráshiányos területeket. Addig is, amíg a kormányzati válasz, szerepvállalás megszületik, Miskolc MJV Önkormányzatának számos olyan intézkedést kell meghoznia, amely csökkenti az energiaköltségeket. Ilyen például az óvodák összevonása is.

 

A VET ülésén elhangzott az is, szükségessé vált óvodai épületek ideiglenes kiürítése, és óvodai csoportok áthelyezése más intézményekbe, olyanokba, ahol a férőszám ezt lehetővé tette. Az ilyen átszervezéseknél a cél minden esetben – a  költséghatékonyabb működtetés mellett – a tagóvodák önállóságának megőrzése és a gyermekek érdekeinek védelme volt.

 

A városvezetés, az intézményvezetés és a szülők képviselői között folyamatos az egyeztetés.

 

Varga Andrea, Miskolc MJV alpolgármestere elmondta: eddig két óvodaépület kiürítéséről született döntés, a Lórántffy Zsuzsa utcai tagóvoda és a Zsolcai kapui tagóvoda költözése november 1-től valósul meg.

 

Varga Andrea szerint a következő hetekben folytatódnak a megbeszélések néhány intézménnyel, a cél a költségmegtakarításon túl az is, hogy a lehető legkevesebb nehézséget okozzák az érintett családoknak a csoportok összevonásával.

 

A Városvédelmi Egyeztető Testület ülésén szóba került az a probléma is, amely a távhőt használó üzletközpontokat érinti. Az ott működő vállalkozások és intézmények ugyanis nem tudnak leválni a fűtési rendszerről, a hihetetlen magas energiaárak miatt viszont az a veszély fenyegeti őket, hogy bezárnak, megszűnnek. A napokban a Gondoskodó Miskolc program keretében egyeztetés indul majd a kérdésben.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …