2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Ukrajna – Puccstól tart a puccsista rezsim

     A 2014-ben puccsal hatalomra jutott kijevi rezsim attól tart, hogy puccsal megdöntik hatalmát. Az államcsínyt december 1-re tervezik – mondta ukrán államfő pénteken Kijevben.

    Volodimir Zelenszkij szerint rendszerét Rinat Ahmetov ukrán oligacha irányításával akarják megdönteni. Ennek bizonyítékaként egy hangfelvételre hivatkozott, melynek keletkezését homály fedi. Ha közvetlenül nem is vádolta Oroszországot a puccs előkészítésével, célzásokkal engedett arra következtetni, hogy Oroszországtól nem idegen az ukrán hatalmi rendszer megdöntése. Zelenszkij azt is tudni véli, hogy a hatalomátvételre egy milliárd dollárt szánnak.

     A NATO nyomban idegesen reagált a hírre. Jens Stoltenberg főtitkár közölte, hogy „minden lehetőségre felkészülnek”, és „ára lesz” egy esetleges orosz inváziónak.

    Moszkva tudatta, hogy nem tervez részvételt semmilyen puccsban, s Ukrajna megszállását sem tervezi.

    Megfigyelők nem zárják ki egy ukrajnai hatalomátvétel lehetőségét, tekintettel az Ukrajnában uralkodó gazdasági állapotokra, és társadalmi elégedetlenségre. Az amerikai segédlettel hatalomra jutott rendszer nemcsak a jólétre tett ígéretét nem valósította meg, hanem egy „őshonos” nemzeti törvénnyel alá- és fölérendelt nemzetiségekre osztotta az Ukrajnát alkotó népeket, megtagadva az őshonosságot magyaroktól, oroszoktól és több más olyan nemzettől, amelyben veszélyt lát hatalmi rendszerére nézve. Zelenszkij félelemérzete vélhetően nem csökkent a nemzetiségi jogok korlátozása miatt. Legfőbb ellenségét a kijevi rezsim a 7-8 millióra tehető orosz lakosságban látja, mely nem volt hajlandó alávetni magát a 2014-ben puccsal hatalomra jutott kijevi kormánynak, és önigazgatása alá vonta a Donbaszt. Noha aláírta, az ukrán vezetés nem hajtotta végre a Donbasz különleges jogállásáról szóló minszki megállapodásokat, mára pedig nyíltan megtagadta végrehajtásukat.

     A kijevi rezsim ellehetetlenülő helyzete enged arra következtetni, hogy népi elégedetlenség áldozatául eshet – vélik az ukrán állapotokat jól ismerő források.+++

Kiadta: Magyar Békekör Facebook és WordPress

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …