2024. 04. 15. hétfő

Anasztázia, Tas
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Újabb veszélyes akkumulátorüzem épül Iváncsán, az Árnyékkormány megállítaná az Orbán-kormány akkumulátorlobbiját

Újabb veszélyes akkumulátorüzem épül Iváncsán, az Árnyékkormány megállítaná az Orbán-kormány akkumulátorlobbiját

Hiába a helyi tiltakozás, az Orbán-kormány töretlenül építi tovább az akkumulátorbirodalmát Iváncsán is.

Nemrég kiderült, hogy egy még veszélyesebb és környezetszennyezőbb akkumulátortesztelő létesítményt is építenek az iváncsai akkumulátorgyár mellé, a 40 ezer ember által lakott Dunaújváros közelébe, ahol veszélyes kémiai anyagokkal, nehézfémekkel teli akkumulátorokat fognak összezúzni, felforrósítani és átszúrni. Erről sem a környéken élőket, sem Iváncsa és Dunaújváros önkormányzatát nem értesítették, és környezethasználati és katasztrófavédelmi eljárást sem folytattak le, mielőtt engedélyt adtak volna az építkezésre.

A Demokratikus Koalíció közérdekű adatigényléséből kiderült az is: 4 millió forintos munkavédelmi bírsággal, és 10 millió forintos kémiai biztonsági bírsággal sújtották az iváncsai üzemet, mert balesetveszélyesen tároltak mérgező kémiai anyagokat. A súlyos kockázatok miatt az Árnyékkormány szerint azonnal fel kell függeszteni minden akkumulátorgyár építését Magyarországon.

  • A már működő üzemeket független szakértők által újra át kell vizsgálni, és fel kell mérni a lehetséges katasztrófavédelmi és munkavédelmi kockázatokat.
  • A készülő beruházásoknál előzetes környezetvédelmi és katasztrófavédelmi hatásvizsgálatot kell végezni.
  • Minden érintett településen tájékoztatni kell az embereket az épülő üzemek jelentette veszélyekről. A helyi lakosok többségi akaratával szemben egyetlen ilyen akkumulátorüzem sem épülhetne fel a jövőben.

Kocsis-Cake Olivio környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter
Szabó Zsolt, Dunaújváros DK-s alpolgármestere 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek