2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Több, mint száz síros Árpád-kori temető került elő az ősszel a bükkábrányi lignitbányában

Több, mint száz síros Árpád-kori temető került elő az ősszel a bükkábrányi lignitbányában

Több, mint 100 síros 11. századi temetőre és számos őskori temetkezésre bukkantak a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei az ősz folyamán a bükkábrányi lignitbánya területén.

 

 

 

 

 

 

A nagyjából 2 hektáros területen a régészek három hónapig végeztek megelőző feltárásokat a bánya bővítése miatt. A lelőhelyen középső neolitikumhoz, rézkorhoz és bronzkorhoz tartozó településnyomokat azonosítottak. Ezek közül kiemelkedik egy karámként azonosítható árokrendszer és egy 200 méter átmérőjű körárok, ami ritkaságnak számít a megyében.
Több temetkezés és sírcsoport is előkerült ezekből az időszakokból. Mind a rézkori sírok, mind a bronzkoriak kisebb csoportokban jelentkeztek a lelőhely különböző részein.Leginkább edénymellékletekkel és szerény réz, illetve bronzékszerekkel temették el a
halottakat.
A római császárkor időszakából egy magányos szarmata férfi sír került elő, vas ruhakapcsolótűvel és bronz övszerelékkel.
A terület közepén, egy nagyobb részen, 11. századi temetőt tártak fel, több mint 100 sírral. Az eltemetettek nagy része nő, illetve gyermek. Több sírban a korszakra jellemző bronz, S végű hajkarikákat fedeztek fel és néhányban további ékszereket. Feltételezhetően egy nagyobb Árpád-kori település lakói voltak, de ennek pontos helyét még nem sikerült meghatározni.
A Herman Ottó Múzeum munkatársai már nem egyszer találtak szenzációs leleteket a bánya területén: 2007-ben 7 millió éves mocsárciprusokat, 2020-ban pedig 6000 éves arany ékszereket tártak fel a szakemberek.

Németh Attila,
régész

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…