2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Tárgyalási alap: költséghatékonysági program

Veres Pál Miskolc MJV polgármestere hétfőn a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén vett részt Budapesten. A testület ülésén mind a 25 város vezetője ugyanazokat a problémákat említette: elszabadult energiaárak, kiszámíthatatlan gazdasági környezet, fékevesztett áremelkedés. Megegyezés született abban is: kormányzati segítség nélkül az önkormányzatok ezt a helyzetet nem tudják kezelni.

 

A Szita Károly, Kaposvár MJV polgármestere által vezetett testület több témában is konzultációt tartott: elsőként dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, a Kormány milyen módon, milyen feltételek teljesülése mellett tud segítséget nyújtani a helyhatóságoknak.

 

A 25 megyei jogú város jelenlegi intézményrendszerének fenntartása több mint 135 milliárd forint plusz kiadást jelent jövőre. A közgyűlési ülésen a miniszter megerősítette azt, amit a városvezetők is sürgettek: mindenképp állami segítségre lesz szükség, a kormány tárgyalni fog az önkormányzatokkal, és igyekszik segítséget nyújtani.

 

Ennek feltételeiről is szó esett: a Kormány és az önkormányzatok elsődleges feladata az alapellátások – mint például az óvodai, bölcsődei ellátás, a közlekedés, az idősellátás, a közétkeztetés  – biztosítása. Ezen prioritások hatékony működtetéséhez takarékossági tervet kell készíteniük az önkormányzatoknak. Forráshiány esetén ezen terv jelenthet tárgyalási alapot a Kormány és a helyhatóságok között.

 

Miskolc MJV Önkormányzata hónapokkal ezelőtt elkezdte felmérni az Önkormányzat és intézményei, a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatai működési költségeit, a megemelkedett energiaárak okozta többletkiadások mértékét. Ezen adatok ismeretében már folyamatban van egy költséghatékony működtetési program előkészítése, amelynek részleteit hamarosan ismerteti Miskolc MJV Önkormányzata.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…
Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…

További cikkek