2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Tanítanék!

Az oktatási rendszer az összeomlás szélére került. Nem várhatunk tovább, nyílt levelet küldünk a döntéshozóknak, követelve, hogy rendezzék az oktatásban dolgozók béreit és állítsák vissza a sztrájkjogunkat.
✊ Támogasd te is a küzdelmet az oktatási rendszerért és a gyermekeink jövőjéért, írd alá a petíciót és küldd tovább 3 ismerősödnek: https://bit.ly/3ByVGBd
👩‍🏫 Minőségi oktatás és megbecsült pedagógusok nélkül nincs jövő. A rendszer átalakítása és korszerűsítése, a területi egyenlőtlenségek mérséklése nélkül az oktatás hosszú távon összeomlik. A pedagógusok és az oktatásban dolgozók megbecsülése és megélhetésének rendezése nélkül viszont ez a veszély már rövid távon is fennáll.
👉 A Pintér Sándor belügyminiszternek és Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárnak küldendő nyílt levél tartalmát az alábbiakban teljes terjedelmében elolvashatod:
Nyílt levél Pintér Sándor belügyminiszternek és Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárnak
Miniszter úr! Államtitkár úr!
Az oktatási rendszer az összeomlás szélére került, veszélyben az oktatásban dolgozók megélhetése, rendszerszintű probléma a pedagógushiány. Minderre az Önök válasza az, hogy elveszik a pedagógusok sztrájkjogát, majd eltörlik a nyugdíjkorlátot. Melyik esettel nézünk szembe: Önök nem tudnak vagy csak nem akarnak segíteni a fennálló problémák megoldásában?
A pedagógushallgatók száma nem éri el a nyugdíjba menő pedagógusok számát, egyre növekszik a tanárhiány. Ma egy kezdő pedagógus nem keres annyit, hogy a bankok komolyan vegyék a hitelkérelmét. A tanárok túlterheltek, a kötelező óraszám irreálisan magas, az órákra való felkészülés, a tanulókkal való személyes foglalkozás, az értékelés, a szülőkkel való konzultáció, az iskolai foglalkozások megszervezése és az adminisztratív terhek nemhogy heti 40, de sokszor heti 60 órába sem férnek bele.
Minőségi oktatás és megbecsült pedagógusok nélkül nincs jövő. A rendszer átalakítása és korszerűsítése, a területi egyenlőtlenségek mérséklése nélkül az oktatás hosszú távon összeomlik. A pedagógusok és az oktatásban dolgozók megbecsülése és megélhetésének rendezése nélkül viszont ez a veszély már rövid távon is fennáll.
A rendszer széthullásának megelőzéséért mozgalmunk a következőket várja el Önöktől mint döntéshozóktól:
Az oktatásban dolgozók bérét emeljék a diplomás átlagbér szintjére! A pedagógusfizetések az OECD-tagországok közül Magyarországon a legalacsonyabbak, a felsőfokú végzettségűek fizetésének csak az 58–66 %-át érik el. A fokozódó tanárhiány mérséklése érdekében az oktatásban dolgozók azonnal – szeptemberi bérükben már érvényesítve – kapjanak jelentős mértékű béremelést, s szülessen írásos garancia arról, hogy két éven belül megtörténik a bérek felzárkóztatása és értékállóvá tétele.
Valódi sztrájkjogot az oktatásban dolgozóknak! Első lépésként vonják vissza a köznevelési törvény azon pontjait, melyekkel – a járványhelyzetre hivatkozva először rendeletként, majd a veszélyhelyzet megszűnése után törvényerőre emelkedve – korlátozták ezen jogunkat. Nem tűrjük, hogy a problémák megoldása helyett megpróbáljanak elhallgattatni bennünket!.
Amennyiben a kormány nem tesz szeptember 2-ig ígéretet, hogy a fentebbi követeléseknek még idén eleget tesznek, úgy ősztől az oktatás nem fog a szokásos mederben megkezdődni.
Üdvözlettel:
Pelényi Rita
Pilz Olivér
Törley Katalin
és a Tanítanék Mozgalom pedagógusai

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…